Rutten over onenigheid migratiepact: ‘Geen vervroegde verkiezingen’
Gwendolyn Rutten Foto: BELGA

Er dreigt een politieke crisis omtrent het migratiepact van de VN, maar Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wil niet dat de regering valt. ‘Er ligt nog te veel werk op tafel’, zegt ze in De afspraak op vrijdag.

De federale regering ligt in de knoop omtrent de ondertekening van de VN-migratiepact, een tekst waarin verschillende landen zich engageren om samen te werken op het vlak van migratie. N-VA staat lijnrecht tegenover coalitiepartners MR, CD&V en Open Vld en wil de tekst niet ondertekenen. Eerder lieten de partijen Groen, SP.A en PS al weten dat ze vanuit de oppositie de tekst zullen steunen, maar N-VA waarschuwt voor de val van de regering als de coalitiepartners daarmee akkoord zouden gaan.

Rutten verwijst in De Afspraak naar Nederland, waar een verklaring aan de tekst is toegevoegd om bepaalde details te verduidelijken. ‘Als de inhoud een probleem is, verklaar dan waar het probleem zit en dan lossen we het op’, zei ze.

‘Geen vervroegde verkiezingen’

Rutten wil niet dat de regering valt over het migratiepact. ‘Er ligt nog te veel werk op de plank’, zegt ze. ‘Ik reik de hand naar N-VA, maar als men naar verkiezingen wil, moet men dat ook zeggen.’