Zes experts moeten VN-Migratiepact doorlichten
Fernand Keuleneer, een van de zes experts die de parlementsleden willen horen. Foto: ID/ photo agency

In een poging om uit de impasse te geraken rond het VN-Migratiepact, zullen dinsdag zes experts hun interpretatie geven. Dat zijn er twee meer dan oorspronkelijk gepland. Onder hen Fernand Keuleneer en Jan Wouters.

De commissie Buitenlandse Zaken is het eens geraakt over de experts die hun licht zullen laten schijnen over het VN-Migratiepact. De vraag of ons land dat nu wel of niet voluit zal steunen veroorzaakt al een paar weken zware spanningen in de regering. Of de visies van de experten de politieke standpunten dichter bij elkaar zullen brengen, is nog maar de vraag. De voorbije dagen vielen harde woorden tussen MR, CD&V en Open VLD enerzijds en N-VA anderzijds.

Jean-Luc Bodson komt dinsdagochtend als eerste aan het woord. Bodson is speciaal gezant voor Asiel en Migratie. Hij coördineerde de onderhandelingen voor België en werd intussen ook al door de regering gehoord.

Daarna volgen zes experts. De eerste is de Brusselse advocaat Fernand Keuleneer, voorgedragen door N-VA. Keuleneer staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Hij behoort tot de rechtse, conservatief-katholieke intelligentsia.

Daarna volgt Anne Lagerwall, van het Centre de droit international en professor aan de rechtenfaculteit van de ULB. Zij komt er op voorspraak van de oppositiepartijen PS en CDH.

De MR wil vooral de mening horen van professor Pierre d’Argent, van de UCL. Hij doceert Internationaal Recht. Hij is gespecialiseerd in het adviseren en vertegenwoordigen van staten voor internationale rechtbanken en tribunalen.

SP.A en Groen zijn het eens over een expert: professor Ellen Desmet. Zij doceert migratierecht aan de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent. Ze is onder meer lid van het Human Rights Centre en het Centre for the Social Study of Migration and Refugees.

Jan Wouters, Gewoon Hoogleraar Internationaal Recht en Internationale Organisatie, is de expert die CD&V naar voren schuift. Hij liet eerder deze week al opteken dat een interpretatieve nota toevoegen aan het VN-Migratiepact voor een Belgische rechter weinig verschil zal maken. Als uitweg uit de politieke crisis is het dus niet waterdicht.

De zesde expert die de commissie dinsdag wil horen, is Marc Bossuyt, de oud-voorzitter van het Grondwettelijk Hof en gewezen professor Internationaal Recht. Zijn komst moet wel nog bevestigd worden. Bossuyt ziet wél heil in een interpretatieve nota, zei hij deze week nog in De Standaard. ‘Landen van ontvangst, zoals de onze, moeten laten weten welke passages we onvoldoende vinden. Het zou niet verantwoord zijn dit compact te laten aannemen zonder dat te doen. Zo’n verklaring stellen we best samen met zo veel mogelijk andere Europese landen op.’