De grootste onrusten na de betoging van de 'gele hesjes'-beweging in Brussel zijn achter de rug, maar de aanhangers van de beweging nemen afstand van de gewelddadigheden van het protest. In de Wetstraat werden twee politiewagens in brand gestoken en de politie zette meermaals het waterkanon in tegen de betogers. 'In geen enkel geval hebben we nood aan geweld', zegt gele hesjes-aanhanger Eric Lehert.
Waar is er verkeershinder? Hier kunt u de meest actuele verkeersinformatie bekijken.

Verschillende aanhangers van de gele hesjes-beweging willen afstand nemen van de gewelddadigheden die plaatsvonden in het centrum van Brussel tijdens de betoging. 'We verliezen al het krediet bij de mensen waar we onze eisen aan willen laten horen. In geen enkel geval hebben we nood aan geweld', aldus Lehert, afkomstig uit Marche-en-Famenne. 'We weten niet waar deze mensen vandaan komen. Het is zoals bij een voetbalwedstrijd, dan weet je ook niet waar die hooligans plots vandaan komen.'

Een laatste groep gele hesjes stapte omstreeks 15.50 uur nog op de Wetstraat tegen de rijrichting in tussen de auto's. Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) zegt dat de betoging officieel verboden was en dat iedereen die verder betoogt kan worden opgepakt. 

De acties begonnen voor 11 uur, toen betogers de uitgang van de Wettunnel met behulp van het materiaal van een nabijgelegen bouwwerf blokkeerden. Daarna trokken de meeste betogers richting het kruispunt Wet/Kunst, waar de straten bezet werden. Een aantal actievoerders liep ook de tunnels in om daar het verkeer tot stilstand te brengen en rookbommen te gooien. 

Om 13 uur verzamelden ze aan het Jubelpark en probeerden langs verschillende kanten tot bij de Wetstraat 16 te komen, maar politie had alle wegen daarheen afgezet. Sommigen vroegen het ontslag van premier Charles Michel (MR), terwijl andere aanwezigen net aandrongen om overleg met de regeringsleider. 

Onrust

Aan de Lambermont, de ambtswoning van premier Charles Michel, is het kort na de middag tot een eerste confrontatie gekomen tussen de gele hesjes en de oproerpolitie. Er werden voorwerpen gegooid naar de politie, die waterkanonnen inzette. De politie gebruikte ook traangas om de menigte weg te drijven. In totaal werden een 74 betogers aangehouden. Een liveverslaggeving van een Franse journalist werd hardhandig onderbroken door de politie. De man werd opgepakt door de politie, maar werd ondertussen vrijgelaten op bevel van burgemeester Close.

In de Wetstraat werd een patrouillewagen omver gegooid. Er werden ook twee politiewagens in brand gestoken. De brandweer was echter snel ter plaatse en had de zaak snel onder controle. 

Michel

Premier Charles Michel (MR) gaf donderdag in de Kamer te kennen dat hij bereid is met de actievoerders te overleggen. Maar de betogers hebben daar volgens de woordvoerder van de premier nog geen aanvraag voor gedaan. 

Ondertussen zegt de premier dat hij de ordediensten steunt en dat de relschoppers gestraft zullen worden.