‘Minder Marokkanen’-proces tegen Wilders herbegint
Foto: REUTERS

Na bijna zeven maanden oponthoud hervat in Den Haag het proces tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders, onder leiding van nieuwe rechters. De PVV-voorman staat in hoger beroep terecht voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken uit 2014.

In mei wraakte hij de raadsheren van het hof, die volgens hem de schijn van partijdigheid hadden gewekt. De wrakingskamer gaf Wilders gelijk en haalde de rechters van de zaak af.

Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops beklaagden zich er destijds over dat het hof hun onderzoekswensen te gemakkelijk had afgewezen en daardoor vooringenomen leek. De wraking deed zich voor op de eerste dag van het proces, waarvoor het hof elf dagen had vrijgemaakt.

Nieuwe rechters hebben zich de afgelopen maanden op de zaak voorbereid. Zij beginnen het proces met vier dagen zogeheten regiezitting, ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De rechtbank veroordeelde de politicus in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis.

Het proces vindt plaats in de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig