N-VA wou Migratiepact ook ‘actief promoten’
Jan Jambon Foto: belga
Het kabinet-Jambon ging in oktober nog akkoord met de ‘actieve promotie’ van het Global Compact for Migration. Dat blijkt uit een gelekt verslag.

Behalve staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken blijkt nu ook zijn N-VA-collega en voogdijminister, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, niet altijd alert te hebben gereageerd op het bestaan van het VN-Migratie­akkoord.

Uit een intern verslag van de Directie-Generaal van Europese Zaken, ­gedateerd op 11 oktober, blijkt dat de vertegenwoordiger van het ­kabinet-Jambon akkoord ging met de ‘noodzakelijke actieve promotie’ van het Compact bij ‘derde landen’. Daarbij moest België de ‘inspanningen handhaven met het oog op het behalen van goede resultaten tijdens de conferentie van Marrakech’.

De coördinatievergadering kwam er in de aanloop naar de ­Europese Raad van Buitenlandse Zaken die enkele dagen later in Luxemburg plaatsvond. Voor het kabinet-Jambon was Laurijn Van Steenbergen aanwezig, het kabinet-Francken stuurde geen vertegenwoordiger. Het verslag maakt geen melding van enige kritische bemerkingen.

Meer zelfs, het verwijst naar Belgische steun aan ­Europese projecten om legale ­migratie te faciliteren. Zo zal België concreet meewerken aan een pilootproject in Marokko. Zo’n formele regeling over migratie moet de terugkeer van mensen zonder papieren  naar hun land van herkomst vergemakkelijken.

Onder het vriespunt
Het verslag bevestigt het eer­dere beeld dat de besluitvorming rond Marrakech niet alleen politiek maar ook ambtelijk volledig was afgeklopt, waarbij de vertegenwoordigers van de N-VA-ministers weinig of geen voorbehoud maakten. Dat het nu uitlekt, geeft aan dat de sfeer in de regering stilaan onder het vriespunt zakt. De partijen van de meerderheid bekommeren zich steeds meer om het verdedigen van de aftocht. Daarbij moet de schuld voor een eventuele regeringscrisis volledig bij de N-VA worden gelegd.

Eind september al verkondigde Charles Michel (MR) tijdens de ­algemene vergadering van de Verenigde Naties dat België het verdrag zal steunen. De premier blijft bij die stelling, maar de N-VA wil af van de tekst. Gisteren antwoordde Michel in het parlement dat de gesprekken binnen de regering worden voortgezet. Op een bepaald moment zal hij met een voorstel naar het  kernkabinet gaan.

Het kabinet van Jambon geeft toe dat de kijk van de partij op ‘Marrakech’ is ‘gekanteld’. De vergadering vond plaats een dag nadat de Oostenrijkers voor het eerst voorbehoud hadden gemaakt. Hun definitieve njet volgde pas op 31 oktober. Jambons vertegenwoordiger was nog niet verontrust. ‘De validatie van een tekst is afhankelijk van een bepaalde context en een bepaald moment’, zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. ‘Uiteindelijk doken er nieuwe elementen in het verhaal op. De symboliek rond Marra­kech nam enorm toe, het werd een politieke kwestie. Kabinetsmedewerkers volgen de politiek, ze maken de politiek niet.’

De woordvoerder wijst verder op de invalshoek. ‘Er zitten ook positieve punten in het akkoord. Zo verwijst het  naar de verplichtingen van de herkomstlanden. Het is niet meer dan logisch dat België de tekst op dit punt promoot met het oog op de terugname van illegale migranten. De zin impliceert niet de promotie van het Global Compact in zijn geheel

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in