Pierre Kompany, eerste zwarte burgemeester van België, legt eed af
Foto: Photo News

Pierre Kompany mag zich officieel de eerste zwarte burgemeester van België noemen, nadat hij donderdagavond de eed aflegde.

‘Ik ben fier dat dit mij overkomt. Ik ben nooit negatief geweest over de maatschappij waarin ik leef en iedereen heeft me uiteindelijk aanvaard. En ik hen ook. Het is daarom een speciale dag vandaag’, vertelt Pierre Kompany.

De eedaflegging werd door de familie op luid gejuich en applaus onthaald. ‘Wij zijn fier op hem, want hij komt van ver. Je moet het in een context plaatsen. Dit was in België nog niet gebeurd en het was er tijd voor. Het is een manier om aan te tonen dat je als deel van een bepaalde gemeenschap ook een mening kan hebben’, zegt Vincent Kompany.

Pierre Kompany, eerste zwarte burgemeester van België, legt eed af
Zoon Vincent Kompany was aanwezig tijdens de eedaflegging Foto: Photo News

In Ganshoren vormt Pierre Kompany met zijn partij ProGanshoren (9 zetels) een meerderheid met de Liste du Bourgmestre (MR, nvdr.) (5 zetels) en Défi (2 zetels). Halfweg het mandaat staat Kompany de burgemeestersjerp af aan Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren).

‘Ik wil een echte pater familias zijn in Ganshoren, zoals het woord burgervader ook stelt’, zegt Kompany. ‘Er zijn natuurlijk verschillende uitdagingen zoals die van de mobiliteit en de luchtvervuiling op de Keizer Karellaan. Daarnaast moet er ook aandacht gaan naar het onderwijs en het plaatsentekort in de crèches. Zoals je ziet is er veel werk.’