De Lijn heropent halte aan Brusselse Noordstation
Foto: BART DEWAELE
De bussen van De Lijn zullen vanaf vrijdag opnieuw aan de haltes van het Brusselse Noordstation stoppen en vertrekken. Dat meldt de vervoersmaatschappij zelf.

Na ‘constructief overleg’ met de betrokken partijen zijn er voldoende garanties om de tijdelijke haltes in de buurt van het station op te heffen, laat de vervoersmaatschappij donderdag weten in een persbericht. De 30 buslijnen vertrekken vanaf vrijdag dus opnieuw vanuit het Noordstation, maar het loket van De Lijn heropent pas maandag.

Er zijn afspraken gemaakt over de properheid en veiligheid van het busstation. Er komen er extra vuilnisbakken en een grote container voor het afval na de voedselbedeling. Daarnaast wordt het afval binnen en buiten het station vaker verwijderd. Om wildplassen tegen te gaan, worden urinoirs geïnstalleerd. Daarnaast zullen er vaker poetsploegen ingeschakeld worden, ook in het weekend. Op 8 december opent het Rode Kruis een nachtopvang voor transmigranten.

Om de veiligheid te garanderen zal de Brusselse politie de hele dag patrouilleren in en rond het station. Daarnaast krijgt de controledienst van De Lijn ook een rechtstreekse lijn met de politie. Ten slotte zal ook de drugsproblematiek in het CCN-gebouw worden aangepakt en komt er verlichting in de donkere hoeken.
 

Overlast

 De overlast aan Brussel-Noord sleept al maanden aan. Eerder trok de (internationale) maatschappij Flixbus al aan de alarmbel. De bussen stopten sinds maandag niet meer onder het Brusselse Noordstation omdat er te veel overlast was door migranten.

Reizigers moesten daardoor opstappen aan het Rogierplein en werden afgezet aan de zijkant van het stationsgebouw. De situatie zorgde voor de nodige verkeersoverlast. De chauffeurs parkeren normaal gezien onder het station om te pauzeren, maar deden dat nu op de busbaan in de Vooruitgangsstraat richting de nieuwe vertrekhalte aan het Rogierplein. De lokale politie van de zone Brussel Noord bekeurde buschauffeurs van De Lijn die daar hun pauze namen, omdat bussen niet mogen stilstaan op die baan. 'De baan is voorbehouden voor bussen, maar er moet op gereden worden en er mag niet op geparkeerd worden', zei Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Brussel-Noord.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in