No-deal Brexit erger voor Britse economie dan financiële crisis 2008
Foto: AFP

De Bank of England waarschuwt dat een no-deal Brexit ergere consequenties kan hebben voor het Verenigd Koninkrijk dan de financiële crisis uit 2008. Het bruto binnenlands product zou volgend jaar kunnen leiden tot een groei die tot 8 procent lager zou uitvallen.

Volgens de bank zou een Brexit zonder akkoord het slechtste zijn dat de Britse economie kan overkomen. In dat geval zou het Britse bbp binnen een jaar met 8 procent en de Britse pond met 25 procent dalen. De Bank of England zou in dat scenario ook de rentevoet van minder dan 1 procent naar 5,5 procent doen stijgen om de stijgende inflatie aan te kunnen. Op lange termijn zou dit scenario kunnen betekenen dat het bbp tegen 2035 7,7 procent kleiner zou zijn dan als het Verenigd Koninkrijk in de EU was gebleven.

In een scenario met douanecontroles tussen het VK en de EU maar zonder harde grens met Noord-Ierland zou de schade beperkter zijn. Dan zou het bbp de komende vijf jaar krimpen met 0,75 procent.

Brexit-deal

Als de Brexit-deal van Theresa May doorkomt waarbij het VK een dichte band met de EU behoudt, ziet de toekomst er rooskleuriger uit voor de Britse economie. In dat geval zou de pond sterker worden en zouden bedrijfsinvesteringen terug opkomen. Het akkoord zou ertoe kunnen leiden dat het VK de komende vijf jaar een economische groei kent en dat het bbp met 1,75 procent zou stijgen. Toch zou het Verenigd Koninkrijk een grotere economische groei hebben gekend als het bij de EU was gebleven.

De bank waarschuwde dat de scenario’s geen precieze voorspellingen zijn. Het heeft zich ook gebaseerd op veronderstellingen over Brexit-beslissingen die nog niet gemaakt of overeengekomen zijn met de EU.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig