Carlsen demonstreert in tiebreak en behoudt wereldtitel schaken
Magnus Carlsen (links) en Fabiano Caruana. Foto: Photo News

De Noor Magnus Carlsen behoudt zijn wereldtitel in het schaken. Hij haalde het in de tiebreak met een droge 3-0 van zijn Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana.

Na twaalf reguliere partijen hielden Carlsen en Caruana elkaar perfect in evenwicht: het stond 6-6 na twaalf remises. Daardoor moest de strijd om de wereldtitel in Londen beslecht worden in een tiebreak, met vier rapidpartijen waarin de spelers elk 25 minuten bedenktijd kregen. De eerste twee partijen daarin gingen naar Carlsen en woensdagavond wist hij ook de derde partij op zijn naam te schrijven. Door die 3-0 was een vierde rapidpartij niet meer nodig.

Titelhouder sinds 2013

De 27-jarige Carlsen veroverde de wereldtitel in november 2013 door de Indiër Viswanathan Anand van de troon te stoten. In 2014 hield hij Anand van een revanche en twee jaar later verdedigde hij de titel ook met succes tegen de Rus Sergey Karyakin.

Caruana, 26 jaar, won vorig jaar het kandidatentornooi en hoopte de eerste Amerikaanse wereldkampioen te worden sinds de legendarische Bobby Fisher (1972-1975).

In de prijzenpot zat 1 miljoen dollar. Daarvan gaat 550.000 dollar naar Carlsen en 450.000 naar Caruana.