Filipijnse president maakt jacht op rebellen met ‘doodseskaders’
De Filipijnse president Rodrigo Duterte. Foto: EPA-EFE

De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil ‘doodseskaders’ oprichten om te jagen op rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA). Volgens critici kan zijn plan leiden tot willekeurige executies zoals tijdens zijn war on drugs.

Volgens de linkse groepering Bayan zet Duterte aan ‘tot het vermoorden van overheidscritici, mensenrechtenactivisten en alle anderen die door de overheid als "Rood" wordt bestempeld’. Ook mensenrechtenactivisten zijn bezorgd over de uitspraken van Duterte en vrezen dat de politie ze als groen licht om te doden zal interpreteren.

De president zegt dat zijn moordenaars ‘sparrows’ (mussen) van het NPA zullen doden. Sparrows waren communisten die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw agenten vermoordden. Alleen is het onduidelijk of er nog sparrows bestaan. Dutertes 'doodseskaders’ zullen naar eetgelegenheden, transportterminals en andere openbare plaatsen worden gestuurd om rebellen, junkies en zelfs hangjongeren te vermoorden, schrijft de Filipijnse krant The Philippine Star.

De verbannen leider van de Filipijnse Communistische Partij, Jose Maria Sison, zegt dar er geen sparrows meer bestaan. Volgens hem wil Duterte een excuus hebben om rebellen te vermoorden. ‘Hij geeft zichzelf een reden om een eigen doodseskader te vormen’, zei Sison tegen het televisiekanaal ANC. ‘Iedereen kan worden vermoord omdat de politie mensen mag doodschieten.’

Volgens senator Antonio Trillanes is Duterte onzeker over zijn macht. ‘Angst is de enige manier om zijn volk in toom te houden’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig