'Jacht is niet de juiste oplossing om overpopulatie everzwijnen aan te pakken'
Foto: Joren De Weerdt

De Waalse minister van Landbouw, René Collin (CDH), stelt voor om de everzwijnenpopulatie in Wallonië binnen de twee jaar te halveren. Dat meldt L’Avenir. 'Jacht is niet de oplossing', zegt Anke Geeraerts, dienshoofd bij Natuurpunt aan De Standaard.

Minister Collin wil met een reeks maatregelen de everzwijnenjacht op zeer korte termijn veranderen om de overpopulatie van de dieren aan te pakken.

‘Over twee jaar zullen we de everzwijnenpopulatie met 50 procent verminderen in Wallonië. En voor dit seizoen zullen we, buiten het gebied dat wordt getroffen door varkenspest, de jachtdoelstelling met 30 procent verhogen’, kondigde de minister aan.

Er is volgens Geeraerts inderdaad sprake van een overpopulatie everzwijnen in Wallonië en is er een bepaalde behering nodig. 'Ook in Vlaanderen is het aantal everzwijnen enorm toegenomen, vooral in Limburg.' Toch is jagen volgens Geeraerts niet de juiste oplossing om de overpopulatie tegen te gaan. 'Dan komen er gewoon opnieuw everzwijnen de grens over, of jagen we de dieren uit natuurgebieden naar woonwijken. Men moet inzetten op preventieve middelen', aldus Geeraets. Zij stelt voor om de schade die de dieren aanrichten in kaart te brengen, en dan in te zetten op preventieve middelen, zoals hekken. Volgens haar is de jacht op everzwijnen het laatste redmiddel. 'Als de dieren in gebieden komen waar we ze echt niet willen, moeten we wel aan beheer doen', aldus Geeraerts. 

Varkenspest

In het door de varkenspest getroffen gebied streeft de Waalse overheid ernaar de everzwijnenpopulatie te elimineren. In augustus zal de maatregel opnieuw worden bekeken, om te kijken of er aanpassingen moeten gebeuren. Volgens Geeraerts heeft jagen in gebeiden met varkenspest weinig zin. 'Jagen op zieke everzwijnen verspreidt de pest alleen maar verder. Die dieren kunnen ver lopen wanneer ze worden opgejaagd', zegt Geeraerts. 

Minister Collin wil al deze maatregelen nemen, opdat er ‘geen everzwijnen meer zijn ten noorden van de Samber en Maas’. ‘s Nachts jagen moet ook toegelaten zijn, opdat jagers ‘hun quotum bereiken’.

Al deze maatregelen zullen donderdag aan de Waalse regering worden voorgesteld. Er staat ook overleg gepland tussen de overheid, de jagers, landbouwers en Natuurpunt. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig