Kinderrechtencommissaris Vanobbergen krijgt eredoctoraat
Foto: Bart Dewaele

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen krijgt op 15 januari een eredoctoraat van de Universiteit van Hasselt ter ere van het tienjarig bestaan van de faculteit Rechten.

Bruno Vanobbergen staat sinds 2009 aan het hoofd van het Kinderrechtencommissariaat. ‘Onder zijn leiding brengt het Kinderrechtencommissariaat maatschappelijk onrecht tegen kinderen en jongeren onder de aandacht én werkt het beleidsadviezen uit’, zegt Johan Ackaert, decaan van de faculteit Rechten. ‘Daarmee verliezen ze nooit hun doel uit het oog, namelijk de naleving en toepassing van kinderrechten in Vlaanderen.’

Volgens UHasselt steunt het Kinderrechtencommissariaat zowel kinderen, jongeren als professionals. ‘Als kinderrechtencommissaris houdt Vanobbergen de samenleving wakker om belangen en rechten van kinderen en jongeren centraal te blijven stellen’, zegt promotor prof. dr. Charlotte Declerck.

Het Vlaams Kinderrechtencommissariaat bemiddelt, onderzoekt klachten en adviseert het beleid. Het afgelopen werkjaar ontving het Kinderrechtencommissariaat meer dan 1.200 meldingen over onder meer onderwijs en pesten. De afgelopen jaren ging ook veel aandacht naar de rechten van minderjarige vluchtelingen.

‘Het is net dat wat ook het recht beoogt: een samenleving mogelijk en beter maken. Voor onze faculteit Rechten was de kinderrechtencommissaris dan ook een logische keuze voor dit eredoctoraat. Kinderen en jongeren moeten absoluut dé hoofdprioriteit zijn voor onze samenleving’, stelt Ackaert.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in