In de Zoo van Antwerpen is een gorilla geboren. Bezoekers kunnen het kleintje nu al bewonderen.

De moeder, Mayani, is in de nacht van maandag op dinsdag in alle rust bevallen tussen haar soortgenoten. Moeder en jong stellen het goed.

‘We hebben het tongetje van de baby al gezien bij drinkpogingen en ze houdt het kleintje in de juiste positie, dus we vermoeden dat het drinkt’, zegt verzorger Julie.

Mayani lijkt zich te ontpoppen tot een uitstekende moeder. Volgens de verzorgers is dat belangrijk voor het andere kweekvrouwtje in de groep. Mensapen leren moederschap namelijk van elkaar. Ook vader zilverrug Matadi wijkt niet van haar zijde en volgt haar waar ze gaat.

Aanvankelijk was de bevalling uitgerekend voor half december, op basis van de laatste waargenomen paring. ‘Maar ja, wat er achter het hoekje gebeurt als wij niet kijken, weten we natuurlijk niet’, zegt de verzorger.

Het geslacht van het jong is voorlopig nog onbekend. Het kleintje gaat een Afrikaanse naam krijgen, beginnend met de letter T.

De zoo is heel erg blij met de geboorte. Pas vorig jaar namen de gorilla’s hun intrek in de ‘mensapenvallei’. ‘Dit nieuws sluit het jaar waarin Zoo Antwerpen haar 175ste verjaardag viert, op een ongeëvenaarde manier af.’