Bezoek aan de champagnekelder van Piper-Heidsieck
Foto: Piper-Heidsieck
Wie Piper-Heidsieck zegt, denkt automatisch aan de gistingsruimte die in 1995 werd ingehuldigd: een magische plek vol enorme roestvrijstalen vaten – één per cru en per druivensoort – waarin de druiven de tijd krijgen om langzaam te gisten. Maar de plek die hier het meest tot de verbeelding spreekt is natuurlijk de champagnekelder, waar de chefs de cave van januari tot mei aan hun champagnes werken.
Dossier aangeboden door Piper-Heidsieck.

Piper-Heidsieck champagne is in de eerste plaats een terroir – die van de Champagne, een streek met een mild klimaat, een kalkachtige bodem en een golvend landschap. Het label staat ook voor drie druivenrassen, die geteeld worden door afzonderlijke wijnbouwers: chardonnay, meunier, en pinot noir, een druif met het aroma van rood fruit, typisch voor het champagnehuis.

Uitgegraven in de kalkgrond rond Reims bevinden zich de kelders van Piper-Heidsieck, waar de temperatuur winter en zomer 9 à 10 graden bedraagt. Binnenin bevinden ze zich schatten zoals de Cuvée Essentiel, dé grote champagne van het huis, die pas na vier jaar de kelder verlaat. De kelder is een degustatieruimte én een plek waar champagne gemaakt wordt. Hier worden de wijnen geselecteerd voor de assemblage van de de cuvées zonder specifiek oogstjaar, de cuvées réserve en voor de toekomstige millésimes.

De chefs de cave proeven de wijn om die te assembleren tot champagnes met een bijzondere gerookte of kruidige smaak, of met aroma’s van gekonfijt fruit.

Bij Piper-Heidsieck wordt de remuage – het draaien van de champagneflessen, om zo een heldere drank te verkrijgen – zowel manueel op houten pupitres als mechanisch uitgevoerd. Na de remuage moet de champagne verder gisten op fles, zodat de typische bubbels ontstaan. Dat proces moet hij verplicht doorlopen om zich champagne te mogen noemen.

Nadien volgt de fase van de habillage, letterlijk: het aankleden. De flessen worden daarbij gewassen en gedroogd en de kurk wordt ingekapseld. Vervolgens krijgt de fles een etiket. Dat is een cruciale fase, die bovendien streng gereglementeerd is. Op het etiket vind je alle info over de herkomst van de champagne die je gaat degusteren.