FANC vraagt satellietbeelden van kerncentrales te blurren: ‘Dit is een potentieel risico’
Foto: BELGA

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gevraagd om maatregelen om de satellietbeelden van de belangrijkste nucleaire installaties in België te blurren.

In oktober raakte bekend dat Defensie met gerechtelijke stappen tegen Google had gedreigd omwille van de beelden van gevoelige sites op Google Maps. Het leger maakte zich ongerust over het gemak waarmee men zo aan gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld de luchtmachtbasissen van Kleine Brogel of Florennes, van de petroleuminstallaties in Antwerpen of de kerncentrales kan geraken.

Intussen is met Google een akkoord bereikt om beelden van militaire sites te vervagen. Het strafrecht staat ook toe om de verspreiding van beelden van militaire installaties te verhinderen, maar de wetgeving is niet van toepassing op civiele installaties. In het Franse parlement denkt men na over een wet die kan verplichten om deze beelden te blurren.

‘In zijn veiligheidsanalyse heeft het FANC dit aspect als een potentieel risico geïdentificeerd’, meldden toplui van het FANC dinsdag in de subcommissie Nucleaire Veiligheid van de Kamer, waar een rapport van het Franse parlement werd besproken. Het FANC ‘heeft een brief aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken gestuurd (...) om hem te vragen om de noodzakelijke maatregelen te nemen om satellietbeelden van onze voornaamste nucleaire installaties te blurren’. ‘De oproep is er, de oplossing nog niet’, zegt directeur Frank Haerdeman. Volgens zijn informatie heeft de minister Google aangeschreven om het probleem op te lossen.

PS-Kamerlid Eric Thiébaut (PS) heeft een wetsvoorstel ingediend dat in die richting gaat. Hij stelt voor om een boete en een celstraf te voorzien voor de verspreiding van beelden van nucleaire sites die niet geblurd zijn.