Protest in Brussel gaat vrijdag door: ‘Als je een betoging organiseert moet het doorgaan’
Foto: Photo News

Het is hoogst onduidelijk of er aanstaande vrijdag een officiële betoging van de gele hesjes komt in Brussel. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene volgt de situatie van nabij op. Mede-organisator Gary Ducran zegt bij Bruzz dat het protest plaatsvindt.

De oorspronkelijke betoging werd maandag geannuleerd en dat is ook de informatie die de Brusselse politie heeft. 'Wat betreft het al dan niet dan niet doorgaan van een manifestatie van de gele hesjes kan ik enkel zeggen dat de organisator heeft laten weten dat de manifestatie niet doorgaat', stelt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

De politie van Brussel gaf maandag toestemming voor de betoging die normaal gezien vrijdag om 13 uur aan het Jubelpark zou starten. Dezelfde dag annuleerde mede-organisator Gary Ducran de officiële manifestatie omdat ze met te weinig zijn om aan alle veiligheidsmaatregelen te voldoen. Hij zou verantwoordelijk worden gesteld als er iets mis zou lopen.

‘Per vijftig demonstranten moeten we een veiligheidsagent hebben. Aangezien we niet weten hoeveel mensen we moeten verwachten, is dat onmogelijk om op een paar dagen tijd te organiseren’, zei Ducran aan RTBF.

'Verrader'

Andere gele hesjes waren niet blij met die aankondiging en willen vrijdag nog steeds in Brussel protesteren. ‘Verrader’, ‘Als je een betoging organiseert, moet het doorgaan’ en ‘Je neemt beslissingen uit onze naam. Wanneer hebben we voor jou gestemd?’ zijn maar een paar reacties op Ducran’s Facebookpagina.

Ook Ducran geeft aan dat hij vrijdag naar het officieus protest in Brussel trekt, ondanks dat de officiële betoging geannuleerd is. Hij hoopt vrijdag de hoofdstad met gele hesjes te overspoelen. ‘Het protest gaat door’, zegt hij aan Bruzz. Ducran zei nog dat hij geen woordvoerder is van de gele hesjes, maar alleen een manifestatie wou organiseren

De Brusselse politie blijft intussen waakzaam voor de verdere ontwikkeling en een mogelijke mobilisatie. 'We volgen de situatie wel van nabij op', aldus Van de keere.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig