Steden verzuipen in boetes
Archiefbeeld Foto: Ruben De Keyzer
Steden schrijven zo veel GAS-boetes uit dat ze de administratie niet altijd meer zelf aankunnen. Leuven kiest nu voor een externe firma, andere gemeenten laten het werk automatiseren en werven extra personeel aan.

3.000 bijkomende GAS-boetes per week. Het is dat cijfer dat de stad Leuven – als het straks een nieuwe fase van het circulatieplan uitrolt – verplicht om extern hulp te zoeken. De stad plaatst een reeks nieuwe camera’s in de binnenstad, die bestuurders zullen flitsen wanneer ze een bewonerszone inrijden.  Zo veel boetes kan de administratie niet meer aan: 'Een extern bedrijf kan dit soort werk automatisch laten verlopen, dat is veel efficiënter', zegt burgemeester Louis Tobback.

Die stortvloed aan boetes overspoelt wel meer steden en gemeenten. 'Toen wij in 2014 begonnen met GAS-boetes voor het inrijden van autoluwe zones, hadden we er zo’n 30.000 per jaar extra', zegt Bart Passemiers van de Dienst Bestuurlijke Handhaving in Mechelen. 'Wij hebben een deel van het werk proberen te automatiseren en er moest ook extra personeel komen.' Gent, dat het intussen beruchte circulatieplan in 2017 invoerde, zag er in de eerste maanden een dikke tienduizend GAS-boetes per maand bijkomen. Daar is het vele extra werk nog intern opgelost.

Met doos naar drukkerij

De grootste afzender van boetes is de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie. Daar is het aantal in een jaar tijd gestegen van grofweg 300.000 per maand naar 400.000 per maand, een stijging met een derde. 'Vroeger werden pv’s opgesteld, afgedrukt en in een doos naar een drukkerij gebracht om in enveloppen te stekken', vertelt Edward Landtsheere, woordvoerder van de FOD. 'Dat werk was zo arbeidsintensief dat er quota waren op het aantal boetes. Soms werd de flitspaal gewoon uitgezet omdat er anders té veel werk was voor de parketten. Nu bestaat dat niet meer en gaat alles elektronisch. Wij werken onder meer samen met bpost op een geïntegreerde manier, waardoor veel dubbel werk uitgespaard wordt.'

‘Eerst informeren’

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten waarschuwt dat de stad verantwoordelijk blijft. 'Zo’n GAS-boete moet je bij de gemeente aanvechten, niet bij de privépartner', klinkt het. 'Maar die technologie helpt de steden wel om regels af te dwingen. Maar ze moeten hun inwoners ook voldoende informeren over de maatregelen die ze nemen.' Dat vindt ook de Leuvense N-VA-afdeling. Eerst informeren, niet meteen flitsen en het geld opstrijken. 'Doen we ook', zeg Tobback nog. 'De camera’s gaan pas aan als de informatieborden er staan. Maar toch blijft het simpel: wie zich aan de verkeersregels houdt, zal geen boete moeten betalen.'