Tiebreak zal WK schaken beslissen
Foto: AP
Na 12 klassieke schaakpartijen is het WK schaken tussen de Noorse regerend wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana op 6-6 geëindigd. Een tiebreak met partijen met versneld tempo zal over de winnaar beslissen.

Ook de laatste partij van het WK schaak leverde geen winnaar op.  In dit WK slaagde geen van de twee spelers erin een partij te winnen, hoewel beiden enkele winstkansen vergooiden.  Het werd 12X remise tussen Carlsen en Caruana.

Net zoals in het vorige WK van 2016, zal een tiebreak nu de winnaar bepalen. In 2016 won Carlsen de rapidpartijen met 3-1 van de Rus Sergej Karjakin en behield zo zijn wereldtitel.

Morgen dinsdag is een rustdag. Woensdag 28 november zal de tiebreak worden gespeeld. Eerst spelen de schakers 4 rapidpartijen (met elk 25 minuten bedenktijd).  Staat het dan nog gelijk, dan volgen mini-matches van telkens 2 blitzpartijen (met elk 5 minuten bedenktijd). Er kunnen maximaal 10 blitzpartijen (en dus 5 blitzmatches) komen.

Zou het hoogst onwaarschijnlijke zich toch voordoen (Carlsen en Caruana die na 10 blitzpartijen nog steeds gelijk staan), dan brengt een Armageddon-game de ultieme beslissing. In die Armageddon-finale krijgt wit 5 en zwart 4 minuten.  Wit moét die partij winnen, bij remise wint zwart.