Franse gele hesjes stellen woordvoerders aan om eisen aan regering over te dragen
Foto: Photo News

In Frankrijk is een ‘delegatie’ van acht ‘officiële woordvoerders’ van de ‘gele hesjes’ aangesteld om ‘serieus en noodzakelijk contact’ mogelijk te maken met de autoriteiten en een reeks eisen uit te dragen. De protestactie van de ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofprijzen heeft in Frankrijk een zware impact op de economische activiteit.

Na eerst de sympathisanten te hebben geraadpleegd via Facebook, heeft de delegatie haar ‘twee belangrijkste voorstellen’ aan de overheid doorgegeven. Ze vraagt een ‘verlaging van alle belastingen’ en roept op om een ‘burgerbijeenkomst te organiseren’ om de ecologische transitie te bespreken, waarbij rekening gehouden wordt met ‘de stem van het volk’, de stijging van de koopkracht en de onzekerheid van de bevolking.

‘Onze enige wens is dat deze voorstellen worden voorgelegd aan de bevolking tijdens een referendum’, staat er nog te lezen in de tekst. Die is gepubliceerd na een weekend van nieuwe protesten en een dag voor een betoog van president Emmanuel Macron waarbij hij tekst en uitleg zal geven over een ‘sociaal pact’ dat gepaard gaat met de ecologische transitie.

De eisen van de ‘gele hesjes’ gaan onder meer over de afschaffing van de Senaat, de verlaging van de werkgeversbijdragen en een stijging van het minimumloon en de pensioenen. ‘We vragen aan de vertegenwoordigers van de staat en de overheid om ons binnen een redelijke tijd te zien. Als een ontmoeting uitblijft of er geen serieuze voorstellen worden gedaan, worden de acties verdergezet en opgedreven’, klinkt het nog.

De acht woordvoerders, onder wie twee initiatiefnemers van de beweging Eric Drouet en Priscillia Ludosky, zijn ‘enkel de boodschappers en geen leiders of beslissingnemers’.

Een regeringswoordvoerder zegt ‘open’ te staan voor dialoog, maar hij stelt wel meteen grenzen. ‘Als de voorstellen neerkomen op een vraag om de Nationale Vergadering te ontbinden of om de president af te zetten, vrees ik dat we niet positief kunnen reageren’, aldus Benjamin Griveaux.

In de mededeling benadrukken de ‘gele hesjes’ dat ‘alle vormen van volledige blokkades en geweld niet representatief zijn voor de beweging’. ‘We veroordelen dat krachtig’, klinkt het.

Impact economie

De protestactie van de ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofprijzen heeft in Frankrijk een zware impact op de economische activiteit. Dat heeft de Franse minister van Economie Bruno Le Maire maandag gezegd.

‘In de supermarkten bedroeg het omzetverlies op zaterdag 17 november 35 procent en op zaterdag 24 november 18 procent. Tijdens de week lag het tussen 8 procent en 15 procent’, zei de minister. Het is volgens hem te vroeg om de impact van de acties op de groei te kunnen inschatten.

De Franse regering zal er volgens de minister wel voor zorgen dat de vrijheid van handel en beweging gegarandeerd wordt in Frankrijk.

Geweld

Van de 103 mensen die zaterdag zijn opgepakt na het geweld tijdens de bijeenkomst van de ‘gele hesjes’ in Parijs, zijn al 47 mensen voor de rechter verschenen. Bij 28 mensen is hun voorhechtenis verlengd, meldt het parket van Parijs.

Zaterdag mondde een bijeenkomst van de ‘gele hesjes’ op de Champs-Élysées uit in geweld. ‘Deze voorstelling is ongezien, niet alleen omdat het volledig geïmproviseerd is, er is geen organisator of geen woordvoerder, maar ook door de duur van het evenement’, zei politiechef Michel Delpuech in een interview met CNews. ‘De commando’s waren grotendeels geïnfiltreerd, geïnspireerd en gemanipuleerd door leden van ultra-rechts.’

De politiechef laat nog weten dat 31 mensen gewond raakten. Het ging om 24 manifestanten en 7 leden van de ordediensten. Eén manifestant en één politieagent zijn er erg aan toe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig