Musk wil naar Mars, maar twijfelt of hij nog weer naar de aarde terug kan
Elon Musk Foto: AFP

De kans dat miljardair Elon Musk ooit naar de planeet Mars verhuist, raamt hij zelf op zo’n 70 procent. Maar of hij er dan nog in slaagt terug te keren naar onze planeet, is volgens hem verre van zeker. ‘De kans bestaat dat je daar overlijdt’.

Dat zegt de flamboyante oprichter van automerk Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX in een interview met de Amerikaanse zender HBO. De 47-jarige waarschuwt echter dat een verblijf op Mars allesbehalve een pretje wordt. Zelf maakt hij de vergelijking met de eerste zuidpoolexpedities, waarbij de deelnemers op voorhand ook wisten dat er maar weinig kans op succes was.

Musk verwerpt in het gesprek de opmerking van de interviewer dat Mars een toevluchtsoord voor de superrijken zou kunnen worden. ‘Als je met succes op Mars landt, zul je non-stop moeten werken’, stelt Musk. ‘Er is niet veel ruimte voor ontspanning. Je komt in een erg moeilijke omgeving terecht, en de kans bestaat dat je daar overlijdt. We denken dat je nog kan terugkeren, maar dat is niet zeker’.

De Tesla-topman denkt ook dat hij het prijskaartje voor een enkele reis naar Mars al kent. Dat zou volgens hem ‘enkele honderdduizenden dollar’ bedragen.