Om 20.45 uur Belgische tijd werd de landing van Marslander Insight ingezet. Om 20.54 uur kwam dan de bevestiging: Insight was succesvol op Mars geland en had zijn eerste foto doorgestuurd. De hele reis lang was het nagelbijten, want maar veertig procent van de Marslandingen lukken.

In de Nasa-controleruimte begonnen mensen spontaan te juichen en werden high fives en knuffels uitgedeeld. Toen de eerste foto werd doorgestuurd en nog wat later werd bevestigd dat de Marslander zich in goede gezondheid bevond, brak er opnieuw gejoel uit. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence belde Nasa meteen na de Marslanding op om hen te feliciteren, schrijft The Guardian.

Nasa tweette Insights eerste foto van Mars.

Volgens de persoonlijke Twitteraccount van Insight is de Marslander 'thuis'.

Insight dook de atmosfeer van Mars in om 20.47 uur. Het toestel werd dankzij zijn hitteschilden beschermd tegen de hoge temperaturen tijdens de afdaling. Op het moment dat Insight met een snelheid van 400 meter per seconde afdaalde, werd de parachute succesvol geopend.

Het is nog niet geweten waar de Marslander precies geland is. Ook moesten de zonnepanelen nog openklappen. 

De Nasa heeft eerder al getoond hoe de landing er in een ideaal scenario zou moeten uitzien. Bekijk hier hoe Insight contact zou moeten maken met de rode planeet.

 

De missie kost zo'n 650 miljoen dollar. Wetenschappers zullen dankzij Insight aardbevingen, de inwendige temperatuur van Mars en de rotatie van de planeet kunnen bestuderen. Dit is voor het eerst dat wetenschappers 'Marsbevingen' proberen te detecteren.