Barça heeft duurste sportteam ooit (en leidt krankzinnige loonspiraal)
Foto: AFP

Nooit eerder heeft een sportteam zoveel geld aan salarissen uitgegeven als Barcelona in 2018. Maar ook in andere topsporten stijgt de loonmassa snel. Met één grote verrassing.

Nooit eerder heeft een sportteam zoveel geld aan salarissen uitgekeerd als Barcelona in 2018. De gemiddelde selectiespeler van Barça verdient vandaag zo’n twaalf miljoen euro per jaar, exclusief premies, bonussen of portretrechten. Dat is liefst een derde meer dan in het voorgaande seizoen 2017-2018. En ruim meer dan de nummer twee: Real Madrid, waar de spelers gemiddeld zo’n 9 miljoen euro per jaar verdienen.

Dat is een van de opvallendste conclusies uit de Global Sports Salary Survey, die al negen jaar op rij de trends op het gebied van salarissen in de gaten houdt bij 350 professionele sportteams in 13 landen. Barça is daarmee het eerste sportteam dat de grens van tien miljoen pond doorbreekt (10,45 miljoen pond).

55 miljoen per jaar

Zo verlengden spelers als Gerard Piqué, Sergi Roberto en Samuel Umtiti hun contract in 2017 en kreeg sterspeler van Barça, Lionel Messi, een forse loonsverhoging. De Argentijnse balkunstenaar verdient jaarlijks zo’n 55 miljoen euro, exclusief bonussen. Messi duwt het gemiddelde van de selectie flink omhoog. Het onderzoek richt zich wel enkel op de officiële 23-koppige A-selectie van Barcelona, zoals op de website van de club is weergegeven.

Maar niet alleen in het voetbal stijgen de (basis)lonen snel. Na Barca en Real volgen zes teams uit de Amerikaanse professionele basketballiga NBA, met op kop Oklahoma City Thunder, Golden State Warriors en Washington Wizards. Ook deze Amerikaanse basketteams vestigen elk een nieuw salarisrecord. Elk van deze topbasketbalploegen doorbreekt de drempel van meer dan 10 miljoen dollar per jaar.

San Francisco Giants

Sterker nog, van de top twaalf best betalende professionele sportploegen in deze rangschikking komen er acht uit de NBA en slechts vier uit het voetbal. Na Barça en Real Madrid, op plaats één en twee, volgen Juventus op plaats 10 en Manchester United - de eerste Britse topclub - op plaats 11. Pas op plaats 27 volgt het eerste professionele sportteam uit een andere sport: de San Francisco Giants uit de Major League Baseball.

Dat neemt echter niet weg dat de Britse Premier League in zijn geheel veruit de best betalende profcompetitie in het voetbal blijft. Een voetballer verdient er gemiddeld ruim 36 procent meer dan in de Spaanse Liga en bijna dubbel zoveel als in de Italiaanse Serie A.

Dé verrassing: de cricketspelers

En toch zijn voetballers niet altijd de best betaalde sporters ter wereld, blijkt uit de Global Sports Salary Survey. Toch niet als je hun loon herberekent per wedstrijd. Gemeten naar loon per wedstrijd zijn de professionele cricketers van de Indiase Premier League de échte grootverdieners. Zij verdienen in amper 14 wedstrijden - gespreid over amper twee maanden: van begin april tot eind mei - gemiddeld méér loon dan de profvoetballers van Tottenham verdienen op een heel seizoen.