Vermoorde missionaris al twee keer eerder gewond bij poging om ‘vesting van Satan’ te bekeren
John Allen Chau verbleef enkele dagen voor zijn dood nog in Kaapstad. Foto: AP

De Indiase overheid vermoedt dat het ongeveer weet waar het lichaam van de Amerikaanse missionaris John Allen Chau begraven ligt op het Noord-Sentineleiland. Maar zijn lichaam terughalen wordt erg moeilijk, door de vijandige houding van de eilandbewoners. De man bleek zich wel bewust van de risico’s van zijn onderneming.

De autoriteiten zijn beducht voor een confrontatie met de eilandbewoners. Het gaat om een relatief kleine stam, die volledig afgesloten is van de buitenwereld. Op het 25 kilometer grote eiland wonen volgens officiële cijfers maar een dertigtal mensen, al zouden het er meer kunnen zijn. Maar het strand bestormen om het lichaam te zoeken, lijkt geen optie.

De 26-jarige Chau had het plan opgevat om de bevolking van het eiland te bekeren tot het christendom. Hij kreeg de hulp van een aantal vissers om illegaal op het eiland te komen. In principe mag niemand op het eiland betreden, om de rust van de stam niet te verstoren.

’Vesting van Satan’

Uit zijn dagboek blijkt dat Chau er al twee eerdere pogingen op had zitten om het eiland te betreden, meldt CNN. De Amerikaan was er zich ook van bewust dat hij niet naar het eiland mocht trekken. Hij maakte zich sterk dat ‘God zelf’ hem aan het zicht van de kustwacht onttrok.

In zijn dagboek vroeg hij zich af ‘of dit eiland de laatste vesting van Satan is, waar niemand ooit de naam van de Heer heeft gehoord’. Hij schreef ook dat ‘als hij zou vermoord worden’ niemand de eilandbewoners ‘of God’ iets kwalijk mag nemen.

Bijbel doorboord

De eerste keer dat hij aan land ging werd hij verjaagd met pijl en boog, maar hij kon vluchten naar de boot van de vissers. In zijn dagboek schreef hij dat ook de bijbel die hij bij zich had door een pijl doorboord werd. De tweede keer werd zijn kano vernield, en zwom hij terug naar de boot.

De derde poging overleefde hij niet. Wat precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Maar de zeven vissers, die van Chau 350 dollar kregen voor hun hulp, zagen hoe het lichaam van de missionaris door de eilandbewoners werd versleept.

Hoewel zijn dood nog niet bevestigd is, gaat de Indiase politie er wel van uit dat hij effectief is omgebracht. De vissers zijn opgepakt. Op basis van hun verklaringen wordt nu gezocht hoe het lichaam kan gerepatrieerd worden.

Toerisme

De dood van Chau brengt ook de discussie over deze vorm van reizen weer naar boven. Sommige avonturiers zouden kost wat kost in contact willen komen met de laatste geïsoleerde stammen. Chau moest dat met zijn leven bekopen, maar ook voor de eilandbewoners zijn er risico’s verbonden aan contacten met ‘toeristen’.

Zo kunnen de leden van de stammen worden blootgesteld aan ziekten waar ze niet tegen resistent zijn. Het is mee daarom dat de Indiase overheid kost wat kost toeristen wil weghouden van het Noord-Sentineleiland. Andere eilanden in de regio zijn wel een toeristische bestemming.