Past Italië dan toch begroting 2019 aan?
Foto: Photo News

Italië gaat zijn door Brussel afgekeurde overheidsbegroting mogelijk toch herzien. Een anonieme overheidsfunctionaris heeft persbureau Bloomberg laten weten dat hierover maandagavond topoverleg plaatsvindt met onder anderen premier Giuseppe Conte, vicepremiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini en minister van Financiën Giovanni Tria.

De politici zouden kijken naar meerdere aanpassingen van de begrotingsdoelstellingen voor volgend jaar. Vorige week gingen er al geruchten dat Rome mogelijk toch openstaat voor een compromis.

Italië had onlangs een begroting ingeleverd die niet voldoet aan de Europese normen voor gezonde overheidsfinanciën. De regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel. Italië toonde zich vervolgens niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan.

Ook de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini gaf maandag signalen dat Italië bereid is tot compromissen. ‘Niemand is hier op gefixeerd. Als er een begroting is die het land doet groeien, kan het zowel 2,2 als 2,6 procent zijn’, aldus Salvini op de vraag of het tekort van 2,4 procent in steen gebeiteld staat.

De Europese beurzen reageerden maandag positief op de signalen uit Italië. De beurs van Milaan ging drie procent hoger. Vooral bankaandelen zijn in trek.