Dierenrechtenorganisatie Peta heeft het Britse Wool gevraagd zijn naam te veranderen naar ‘Vegan wool’ als statement tegen dierenmishandeling.
Peta probeert al even onze aandacht te trekken op de wreedheden in de wolindustrie, onder meer door video’s te delen waarin te zien is hoe Britse schapenboeren de dieren slaan tijdens het scheren. Om hun inspanningen extra in de verf te zetten, hebben ze het Britse dorpje Wool, in het zuidelijke graafschap Dorset, per brief voorgesteld om zijn naam te wijzigen naar Vegan Wool.
‘Met een eenvoudige naamswijziging kan jullie dorp een standpunt innemen tegen dierenmishandeling’, schreef de Londense Peta-directeur Elisa Allen. In ruil zou elk huishouden een diervriendelijk dekentje aangeboden krijgen.
‘Mikpunt van spot’
De vraag van Peta is door de inwoners van Wool niet goed ontvangen. Ze willen niet gelinkt worden met de wreedheden in de wolindustrie, aangezien de schapen die er rondlopen enkel worden gebruikt voor hun zuivel.
Bovendien is de naam geen verwijzing naar het materiaal, maar afgeleid van wyllon of well, ofwel waterbron. ‘Mochten we toegeven aan de vraag, zouden het mikpunt van spot zijn in Dorset’, aldus een inwoner die wordt geciteerd door The Times of London.
Bij Peta blijven ze achter hun vraag staan. ‘De enige manier om de voortdurende mishandeling aan banden te leggen, is door mensen bewust te maken van wat er gebeurt. Niet controverse of kritiek is de grootste vijand van de dieren, wel erover zwijgen’, aldus Allen.
Het is niet de eerste keer dat Peta een stad vraagt om zijn naam te wijzigen. In 1996 werd Fishkill, een dorpje in de Amerikaanse staat New York, voorgesteld om de naam te wijzigen naar Fishsave. Ook die suggestie is er nooit doorgekomen. In Groot-Brittannië had Peta graag gezien dat Nottingham zijn naam had veranderd naar Not-eating-ham.
Alternatief
Eerder dit jaar schreef de dierenrechtenorganisatie samen met modeontwerpster Stella McCartney een wedstrijd uit voor studenten, om een diervriendelijke variant van wol te bedenken. Een veganistisch alternatief voor wol komt niet alleen ten goede voor het welzijn van de dieren, maar ook voor het milieu, omdat er dan minder schapen nodig zijn om de wol aan te leveren, benadrukt Peta.