Europese leden VN-Veiligheidsraad steunen Oekraïne: 'Rusland mag de geschiedenis niet herschrijven'
Foto: Photo News
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft Rusland opgeroepen om de Oekraïense zeelieden en schepen vrij te geven die maandag in beslag genomen zijn in de Straat van Kertsj. Rusland blijft erbij 'conform het internationaal recht' gehandeld te hebben. De Europese leden van de VN-Veiligheidsraad hebben hun steun uitgedrukt voor Oekraïne.

De zeelieden worden ‘brutaal vastgehouden in overtreding met het internationaal recht’, verklaarde Porosjenko tijdens een vergadering van de Oekraïense nationale Veiligheidsraad. Hij eist dat de Russische autoriteiten ‘hen samen met de schepen onmiddellijk overbrengen naar de Oekraïense kant en de de-escalatie van de situatie in de Zee van Azov verzekeren’. Volgens Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, werden zondag de territoriale wateren van Rusland geschonden door 'buitenlandse oorlogsschepen'. 'De Russische partij handelde in strikte overeenstemming met het recht: zowel de internationale als de binnenlandse wetgeving', aldus Peskov.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk veroordeelt de Russische acties. Hij treedt Porosjenko bij met zijn vraag om de bemanningsleden over te leveren aan Oekraïne en vraagt Rusland zich te onthouden van verdere provocaties. ‘Europa steunt Oekraïne’, tweet hij.

Rusland blokkeerde zondag drie schepen en nam ze in beslag, omdat ze de territoriale wateren van het land illegaal zouden hebben betreden. Er waren 23 bemanningsleden aan boord. Bij de actie raakte volgens Russische bronnen drie Oekraïners gewond, de Oekraïense autoriteiten hebben het over zes gewonden, waarvan twee er ernstig aan toe zijn.

 

 

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov spreekt van een ‘provocatie’ van Oekraïne, die de Russische soevereiniteit in gevaar bracht. Volgens Lavrov gebruikte Oekraïne ‘gevaarlijke methodes’. ‘Er heeft een overtreding plaatsgevonden en er zijn gevaarlijke methodes gebruikt. Dat kan en heeft risico’s en een bedreiging gecreëerd voor de normale doorgang van schepen in de maritieme doorgang tussen de Zee van Azov en de Zwarte Zee.'

Prosjenko tekende maandag een decreet om de krijgswet af te kondigen. Ook het Oekraïense parlement keurt het decreet voor 30 dagen goed. Ondertussen zet Porosjenko de reservisten van de strijdkrachten in staat van paraatheid.

Sancties

Oekraïne wil strengere sancties voor Rusland. De Oekraïense VN-gezant Volodymyr Yeltsjenko zei dat het land persoonlijk sancties wil voor de Russen die betrokken zouden zijn bij het incident, door onder andere hun bankrekeningen te bevriezen. Kiev wil ook meer economische sancties tegen Rusland. De gezant vermoedt dat de acties van de Russische marine door de hoogste militaire leiders van het land waren goedgekeurd.

Spoedbijeenkomst

De NAVO-ambassadeurs roepen Rusland op om ongehinderde toegang tot de Oekraïense havens te verzekeren en Oekraïne vrije scheepvaart toe te staan in de Zee van Azov en de Straat van Kertsj.

Het Russische militaire geweld tegen Oekraïne in de Zee van Azov is niet gerechtvaardigd, oordeelt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een bijzondere vergadering van de NAVO-Oekraïne Commissie. 'Er is geen rechtvaardiging voor het gebruik van militair geweld tegen Oekraïense schepen en marinepersoneel', aldus Stoltenberg. 'Ik roep Rusland op om onmiddellijk de Oekraïense zeelieden en schepen die het gisteren in beslag nam, vrij te geven. Ik roep opnieuw op tot kalmte en terughoudendheid.'

Volgens de NAVO-baas is het incident van zondag een 'herinnering dat er een oorlog woedt in Oekraïne', die al meer dan vier jaar aanhoudt. 'Sinds 2014 hebben alle bondgenoten de Russische agressieve acties in de Krim en Oost-Oekraïne veroordeeld. Rusland moet zijn steun aan militante groepen stopzetten en moet al zijn troepen terugtrekken van Oekraïens grondgebied.'

De NAVO hadden, op vraag van Porosjenko, een bijzondere vergadering van de NAVO-Oekraïne Commissie. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, en de Oekraïense president Petro Porosjenko spraken elkaar maandagochtend al over de gebeurtenissen op de Zee van Azov. Een tussenkomst van de NAVO in het conflict lijkt echter uitgesloten, omdat Oekraïne geen lid is.

VN-Veiligheidsraad

Zondagavond riepen de Europese Unie en de NAVO Rusland al op om de vrije doortocht in de Straat van Kertsj te herstellen. Maandag komt de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen, om de militaire escalatie tussen Oekraïne en Rusland te bespreken.

Noorwegen, Zweden en Denemarken waarschuwen voor een escalatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Noorse premier Erna Solberg zei maandag dat ze hoopt dat de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad zal helpen 'de spanningen af te bouwen', zei ze volgens Radio Norge. Ook Frankrijk betreurde het gebruik van geweld door de Russische kustwacht.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas stelde maandag voor om samen met Frankrijk te bemiddelen om te vermijden dat de spanningen tussen beide landen escaleren en uitmonden in een 'ernstige crisis'. Voor Maas zijn de spanningen rond de Krim en het oosten van Oekraïne een gevaar voor de veiligheid van Europa. 'We gaan ons beiden engageren om eindelijk tot een politieke oplossing te komen, wat we al lang geleden hadden moeten doen'. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar ongerustheid over de situatie in Oekraïne uitgedrukt in een telefoongesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

VN-Veiligheidsraad

De huidige en nieuwe Europese leden van de VN-Veiligheidsraad, waaronder België, hebben in een gezamenlijke verklaring hun steun uitgedrukt voor Oekraïne. De landen roepen op tot terughoudendheid en de-escalatie. Ook herbevestigen ze de Oekraïense territoriale integriteit en internationaal erkende grenzen. Het gaat om Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Nederland, Zweden, Italië en België. Hun verklaring kwam na een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. 

Tijdens de vergadering zei de Britse vicegezant bij de VN Jonathan Allen dat het lijkt dat Rusland hoopt dat de rest van de wereld zijn bezetting van Oekraïens grondgebied zal aanvaarden. 'Rusland mag niet toegelaten worden de geschiedenis te herschrijven door nieuwe realiteiten op de grond te bewerkstelligen', zei hij.