Schorsing RTL-gezicht ‘fout signaal’
Emmanuelle Praet Foto: Isopix

Opiniemaakster Emmanuelle Praet werd geschorst bij RTL omdat ze volgens de zender ‘buitensporige’ opmerkingen gaf over de gele hesjes-beweging in de zondagse tv-uitzending ‘C’est pas tous les jours dimanche’. Politici Gwendolyn Rutten en Theo Francken gaan niet akkoord met die schorsing.

‘Fout signaal!’, schrijft Rutten (Open VLD) op Twitter. ‘Elke politicus hoort en leest analyses over zichzelf, zijn/haar ideologie of partij die fout of confronterend zijn. Daar mee omgaan hoort bij de liberale democratie. Als je het niet eens bent, vraag je wederwoord. Géén schorsing’, schrijft ze op Twitter.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ging een stapje verder. Volgens hem eisten covoorzitters van Ecolo Jean-Marc Nollet en Zakia Khattabi het ontslag van Praet. ‘Ze kregen haar scalp op een dienblaadje’, tweette hij. Khattabi is het niet eens met zijn reactie. Ecolo vroeg een ‘ontkenning van de desinformatie’ na de uitspraken van Praet, maar niet het ontslag van de opiniemaakster. Volgens Khattabi meet Francken zich ‘de werkwijze van extreem-rechts aan’.

Om zijn standpunt kracht bij te zetten lanceerde de staatssecretaris een hashtag voor het geschorste tv-gezicht: #jesoutiensEmanuellePraet (ik steun Emmanuelle Praet, nvdr.). Wat later gooide Francken er nog een tweede, ludiekere, hashtag tegenaan: ‘Wacht, deze heb ik nog niet gebruikt: #linksmagalles want ja, links mag alles.’

Schorsing

Zondag nam Emmanuelle Praet vertegenwoordigers van ‘gele hesjes’ die aanwezig waren in de uitzending ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op de korrel door hen erop te wijzen dat ze ‘altijd voor dezelfden hadden gestemd in Wallonië’. ‘Ecolo heeft bij de jongste verkiezingen een sprong gemaakt, al de taksen die u betaalt, zijn milieutaksen, dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen’, zei Praet nog.

Daarop werd ze geschorst door RTL, die ‘nadrukkelijk afstand neemt van deze buitensporige uitspraken’. ‘In tijden van “fake news”, kan dit het wantrouwen van de burgers tegenover de instellingen, met inbegrip van de nieuwsmedia, alleen maar versterken, wat onaanvaardbaar is voor de directie van RTL.’

De directie zal de komende dagen een gesprek hebben met Praet. In afwachting daarvan ‘wordt ze van antenne gehaald, zowel voor tv als voor radio’.