Protest in Charleroi opnieuw rustig na rellen
Protestactie van de ‘gele hesjes’ in La Louvière Foto: Photo News

Charleroi maakte zich zondagavond op voor een derde nacht op rij van vernielingen en relschopperij. Aan de rand van de stad hadden zestig manifestanten blokkades opgeworpen, maar gewelddadige manifestaties bleven uit.

De politie was massaal aanwezig om het protest in Charleroi onder controle te houden en gewelddadige incidenten te voorkomen. Vijf pelotons van 36 politiemensen werden naar de uithoeken van de stad gestuurd om te voorkomen dat relschoppers samenschoolden. De actievoerders die gekend staan als de ‘gele hesjes’ zijn niet blij dat amokmakers zich mengen in hun protest. De gele hesjes hielden uit protest tegen de hoge brandstofprijzen het verkeer in Charleroi telkens een vijftal minuten tegen.

Rellen

In de nacht van zaterdag op zondag braken wel zware rellen uit in Charleroi, toen amokmakers zich mengden onder protesten van de zogenaamde gele hesjes. Die uit Frankrijk overgewaaide beweging manifesteert tegen de almaar duurdere energieprijzen door onder meer blokkades op te trekken rond brandstofdepots en vrachtwagens tegen te houden.

De vandalen gooiden met straatstenen en ijzeren staven naar de politie en vernielden stadsmeubilair, bussen, bushokjes, parkeerautomaten en ramen van het stadhuis, het justitiepaleis en bankkantoren. Vrijdag werd op meerdere plaatsen brand gesticht waarbij ook molotovcocktails werden gegooid. Zaterdagnacht pakte de politie 27 relschoppers op, naar schatting een vijfde van het totale aantal

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig