Gele hesjes betogen in Brussel en Limburg: 'België platleggen'
Foto: put

De gele hesjes-beweging slaat nu ook over naar Vlaanderen. De gele hesjes betoogden maandag in Genk. 'Als ik belastingen betaal wil ik resultaat zien.', zei de organisator. Dinsdag wordt er 'vreedzaam' betoogd in Hasselt en vrijdag in Brussel. ‘Wij willen de burger niet treffen, wel de politici,’ zegt de oprichter van een besloten Facebookgroep Marko Kleijn in Het Belang van Limburg. In Brussel verwacht de politie verkeershinder.

‘Wij zijn het zat als melkkoe gebruikt te worden’, klinkt het in de Facebookgroep, die al een 5.000-tal leden telt. ‘Deze groep is er voor om straks België plat te leggen tot de accijnzen op brandstoffen flink naar beneden gaan. Voor mensen die actief mee willen strijden om dit te verwezenlijken en niet alleen maar schreeuwen op sociale media.’

Administrator van die groep is Marko Kleijn, een Nederlander die al tien jaar in Genk woont en werkt. ‘Waar we actie voeren, houden we nog geheim. Maar het zal vreedzaam zijn door middel van flyers. We willen de politici treffen en niet de burger die zich al blauw betaalt aan pestbelastingen. We zoeken steun. Misschien zullen we maar met 12 à 20 actievoerders op 2 à 3 plekken staan, maar het kan ook veel meer zijn. Het groeit hard.’

Actie in Genk

Maandag betoogden de gele hesjes in Genk. Een dertigtal mensen wandelden van het shoppingcenter naar het stadhuis. 'Als ik belastingen betaal wil ik resultaat zien. Onze wegen zitten vol met putten', zei Kleijn. Er liepen ook vijf mensen van de Voorpost mee, maar die splitsten zich vrij snel af van de groep. De rest van de gele hesjes wilde zich niet associëren met de nationalistische vereniging.

De uittredingsvergoeding van 350.000 euro die Herman De Croo had kunnen opstrijken schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.Vrachtwagenchauffeur Rudi van Breda zei dat 'de gewone man uitgeperst wordt als een citroen terwijl politici 400.000 euro krijgen om niets te doen in het parlement dan te kaarten en te slapen.' 

 

De actievoerders waren teleurgesteld door de magere opkomst. Volgens de betogers is iedereen in de Facebookgroep die 10.000 mensen telt boos, maar komen ze niet opdagen.

Wetstraat blokkeren

De Facebookgroep Dutch Nation roept dan weer op tot actie in Brussel op vrijdag. 'Laat ons allemaal samen de Wetstraat blokkeren want dat is wat de regering op dit moment met u aan het doen is door de hoge brandstofprijzen.'

De oproep kreeg veel gehoor, in ieder geval digitaal. Al ruim 10.000 personen zijn geïnteresseerd, terwijl meer dan 1.300 mensen hebben aangegeven daadwerkelijk te zullen gaan.

De politie van Brussel Hoofdstad-Elsene bevestigt dat er volgende vrijdag een bijeenkomst plaatsvindt van 'gele hesjes'.De actie begint op het middaguur aan het Jubelpark. Een uur later zullen de demonstranten via het rond punt aan het Schumanplein naar de Wetstraat trekken. Daar zal een afvaardiging van de gele hesjes door premier Charles Michel worden ontvangen. De politie waarschuwt automobilisten om die dag de wijk zo veel mogelijk te vermijden en gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Vlaanderen

De beheerders van de groep schrijven op verschillende plaatsen in Brussel en Vlaanderen te willen demonstreren. Maandag vanaf 16 uur voeren de gele hesjes acties in het centrum van Genk. Dinsdag staan er acties gepland in Hasselt en Herentals. Op zaterdag zouden er op verschillende plaatsen in de provincie Limburg gemanifesteerd worden tegen de brandstofprijzen.

Geïnteresseerden worden aangemoedigd ook zelf met initiatieven op de proppen te komen. Net als bij de huidige protesten zullen gele hesjes gedragen worden. 'Gebruik geen geweld', klinkt het nog.

Politieaanwezigheid blijft in Henegouwen

In Wallonië blijft de politie aanwezig bij de Total-site in Henegouwen. Vanaf maandagnacht en voor de rest van de week zal de autosnelweg E19 tussen Bergen en Brussel 's avonds en een deel van de nacht in beide richtingen gesloten zijn voor het verkeer tussen Familleureux en de verkeerswisselaar. 

Sinds vorige woensdag bewaken tientallen agenten de zone in Feluy en worden mensen die geen goede reden hebben om er te zijn niet toegelaten. 'We hebben geen informatie die aanduidt dat de acties zullen stoppen dus blijven we aanwezig in Feluy', zei politiecommissaris van Mariemont Armand Petit aan Belga.

Met de maatregel hoopt de gouverneur van Henegouwen, Tommy Leclercq, alle manifestaties te verijdelen in de buurt van het oliedepot van Total in Feluy. In de omgeving van de opslagplaats brak vorige geweld uit, in de marge van het protest van de 'gele hesjes' tegen de hoge brandstofprijzen.

Voedselverlies

Het protest van de 'gele hesjes' tegen de hoge brandstofprijzen viseert al drie dagen ook de handel: distributiecentra van supermarkten worden geblokkeerd en tientallen vrachtwagens worden tegengehouden. 'Dat moet stoppen', benadrukt handelsfederatie Comeos, de federatie voor handel en diensten. Volgens Cameos dreigt de sector tonnen voedingswaren te moeten weggooien.

Comeos meldde eerder al dat de handelssector in ons land in vergelijking met de buurlanden met zware uitdagingen wordt geconfronteerd. 'Dergelijke actie zal de situatie alleen maar verergeren.' Problemen in de distributiecentra worden volgens de sectorfederatie ook niet meteen opgelost. 'Een verstoring kan wekenlange hinder met zich meebrengen. De handelaars staan voor de drukste periode van het jaar. Als er niet wordt ingegrepen, dreigt de bevoorrading in het gedrang te komen.'

De sector vraagt aan de overheid om kordaat op te treden tegen de blokkades zegt Comeos.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig