Rusland heropende de Straat van Kertsj aan het schiereiland de Krim, nadat het zondag het vuur opende op drie Oekraïense schepen. Het Oekraïense parlement beslist maandag tijdens een speciale zitting over de mogelijke invoering van het krijgsrecht. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko zondagnacht, na crisisoverleg van de Nationale Veiligheidsraad in Kiev.

Volgens Russische autoriteiten staken de Oekraïense schepen de grens illegaal over.

Porosjenko zei dat een eventuele invoering van het krijgsrecht niet betekent dat Oekraïne een offensief zal lanceren. Het gaat 'enkel en alleen om de bescherming van ons grondgebied en de veiligheid van onze burgers'. Ook aan het front in Oost-Oekraïne zal niets veranderen.Porosjenko zet ook de reservisten van de strijdkrachten in staat van paraatheid. De zogenoemde eerste golf van reservisten houdt zich paraat, zei Porosjenko in Kiev. Dat betekent niet onmiddellijk dat ze gemobiliseerd worden, zei Porosjenko volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax.De VN-veiligheidsraad komt op vraag van Rusland en Oekraïne maandag om 17 u Belgische tijd in spoedzitting bijeen. De Europese Unie en de Navo riepen zondagavond al op tot een 'de-escalatie' van het conflict. 'We verwachten van Rusland dat het de vrije doortocht herstelt in de Straat van Kertsj en we roepen alle partijen op om met de grootste terughoudendheid te handelen. Het resultaat moet een onmiddellijke de-escalatie van de situatie zijn', zegt de EU in een persbericht. De Navo riep ook op 'tot terughoudendheid en de-escalatie' via een woordvoerder.Crisis

De crisis is begonnen toen Rusland drie Oekrainse schepen verhinderde om de Zee van Azov te bereiken. Die Zee is te bereiken door de Straat van Kertsj, die Rusland controleert. Rusland plaatse een cargoschip onder een door hen gecontroleerde brug, waardoor de toegang geblokkeerd werd. De drie schepen waren volgens Oekraïne op weg naar de haven van Mariupol en werd Rusland voldoende gewaarschuwd over de geplande route van de schepen.

Een overheidsmedewerker van de Russische veiligheidsdiensten spreekt van een Oekraïense 'provocatie' dat het conflict wil doen escaleren en belooft snel bewijsmateriaal te publiceren. Drie Oekraïense matrozen die gewond raakten krijgen medische hulp en zijn volgens Rusland buiten levensgevaar. Volgens Oekraïne raakten in totaal zes bemanningsleden gewond.

De laatste maanden wordt de Zee van Azov, een deel van de Zwarte Zee, steeds meer het decor van de spanningen tussen beide buurlanden. Rusland controleert de toegang tot de Zee van Azov door de Straat van Kertsj en wordt door Oekraïne beschuldigd van pesterige controles van schepen die aanmeren in Oekraïense havens zoals Marioepol of Berdjansk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in