Incident met Belgisch marineschip stelt relatie met Rusland op scherp
Archieffoto van de twee Russische jets die twee jaar geleden boven de USS Donald Cook vlogen. Foto: Photo News

Het Belgische marineschip de Godetia werd donderdagavond in de Baltische zee opgeschrikt door twee Russische SU-24-bommenwerpers, meldt VRT NWS. De jets waren bewapend met raketten. ‘Het was een duidelijk signaal van de Russen: Kijk eens wat wij kunnen, wat wij durven,’ zegt de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer.

De jets vlogen tot drie keer toe laag over het Belgische marineschip. Kapitein Ramboer gaf volgens de VRT orders aan alle schepen om niets te doen. ‘Ik zou niet de aanstichter van de Derde Wereldoorlog willen zijn omdat er een foute inschatting wordt gemaakt,’ zei Ramboer aan de VRT in het kader van een het bezoek van Defensieminister Sander Loones (N-VA).

Op de foto’s van de marine die de VRT publiceert is te zien dat onder de vleugels naast de brandstoftanks twee raketten hangen. De Godetia is zelf niet uitgerust om aanvallen van vijandelijke vliegtuigen af te weren.

In april 2016 vlogen twee Russische jets over het Amerikaanse USS Donald Cook, maar toen waren de vliegtuigen onbewapend. Nu dus wel. ‘Het was een duidelijk signaal van de Russen: Kijk eens wat wij kunnen, wat wij durven,’ zei kapitein Ramboer.

NAVO-oefening

Meer dan 450 Belgische soldaten nemen deze herfst deel aan de grootste manoeuvres van de Navo van de voorbije jaren, ‘Trident Juncture 2018’. Die spelen zich af in Noorwegen en omgeving.

De marine levert de belangrijkste bijdrage, met het fregat Louise-Marie en het commando- en logistiek steunschip Godetia. De Godetia telt 90 bemanningsleden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in