Deminor wil top Asit Biotech afzetten
Onder meer stichter Thierry Legon (foto), ceo van Asit Biotech moet weg van Deminor.

Deminor wil de op van Asit Biotech naar huis sturen wegens wanprestaties. Deminor vraagt dat de machtswissel wordt voorgelegd op de komende bijzondere aandeelhoudersvergadering. De overheid zit in een lastig parket.

De adviesorganisatie Deminor, gespecialiseerd in aandeelhouderskwesties, heeft het in Brussel genoteerde biotechnologiebedrijf Asit Biotech laten weten dat het de top van het bedrijf, inclusief de stichter Thierry Legon, naar huis wil sturen. Deminor maakt gebruik van het recht voor aandeelhouders die minstens drie procent van de aandelen van een vennootschap hebben om een punt op de dagorde van de aandeelhoudersvergadering te laten toevoegen.

De bedoeling is om op 17 december als Asit Biotech een bijzondere aandeelhoudersvergadering houdt over een machtiging inzake toegestaan kapitaal een extra punt aan de agenda toe te voegen. Met name het ontslag van onder meer de voorzitter, de ceo en de financieel directeur.

In de plaats wil Deminor dat de macht komt te liggen bij biotechexperts Louis Champion en Michel Baijot. Baijot zit al in de raad van bestuur en zou dus een grotere rol krijgen samen met nieuwkomer Louis Champion.

Ze zouden belast worden met het formuleren van een strategie bij het biotech-bedrijf. De huidige top wordt verweten dat ze geen strategie heeft, het personeelsverloop dramatisch hoog is en het ook op niveau van de raad van bestuur een komen en gaan is.

‘Het is een autocratisch bedrijf zonder visie dat ook nog eens frequent geld ophaalt’, zegt Pierre Nothomb, managing partner van Deminor. Asit haalde dit jaar al 27 miljoen euro op en de beurskoers zakte al met 75 procent.

Deminor wil ook dat het agendapunt om een nieuwe machtiging te geven voor het ophalen van geld vanuit het toegestaan kapitaal, verworpen wordt. Maar de inzet is dus groter: een machtswissel. Het zittend bestuur wordt ook verweten niet zorgvuldig gehandeld te hebben bij de uitvoering van de eerste fase III van de behandeling van allergische rinitis dat veroorzaakt wordt door graspollen.

De tussenkomst van Deminor betekent dat de aandeelhouders zich gaan moeten uitspreken. Daar zitten heel wat overheidsfondsen tussen zoals de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM), de Waalse Sriw, de Brusselse Srib en Meusinvest. Ook Rodolphe de Spoelberch is er aandeelhouder.