Yanis Varoufakis kandidaat voor Europese verkiezingen in Duitsland
Foto: EPA-EFE

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis stelt zich in Duitsland kandidaat voor de Europese verkiezingen. Dat werd vandaag beslist op een conferentie van zijn partij DiEM25, Democracy in Europe Movement 2025.

De excentrieke econoom was van januari tot juli 2015 de Griekse minister van Financiën onder de premier Alexis Tsipras van het linkse Syriza. Hij speelde een belangrijke rol in de late fase van de Eurocrisis en de onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese Unie over de Griekse staatsschuld.

In 2016 stichtte Varoufakis een pan-Europese partij: DiEM 25 - Democracy in Europe Movement 2025. De beweging zet zich in voor meer democratie in Europa en richt zicht tegen een nationalistisch en versplinterd Europa.

DiEM25 doet nu in mei 2019 mee aan de verkiezingen in Duitsland, mét Varoufakis als kandidaat. ‘Ik accepteer deze nominatie omdat het de nieuwe transnationale politiek verbeeldt die we nu nodig hebben in Europa,’ zei Varoufakis. Onder de slogan ‘Europese lente’ trekt DiEM25 naar de kiezer.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in