‘Grootste Belgische economische missie ooit’ van start in Marokko
Foto: isopix

Met liefst 469 deelnemers is zondag ‘de grootste economische missie ooit’ van België op gang getrapt, richting Marokko. Onder leiding van prinses Astrid zullen de deelnemende politici en ondernemers, tot donderdagavond de banden aanhalen met hun Marokkaanse collega’s in een reeks politieke, economische en culturele ontmoetingen.

Marokko is een van de meest stabiele landen in Noord-Afrika en kent de laatste jaren een stevige economische groei. Het wordt ook beschouwd als de toegangspoort tot de rest van Afrika.

De vorige prinselijke missie naar Marokko vond plaats in 2009. Die stond onder leiding van de toenmalige prins Filip. Sinds hij koning werd, in 2013, worden de honneurs waargenomen door zijn zus, prinses Astrid. Zij is aan haar dertiende missie toe.

Ministers

Samen met de prinses vertrekken zondagmiddag federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V), Waals minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) en Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (DéFI) naar Casablanca, de grootste stad van Marokko.

Na een informatiesessie op zondag, komt de missie daar maandag echt op gang met onder meer een Belgisch-Marokkaans Forum en een bezoek aan de lokale vestiging van het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois, in de Vlaamse regering bevoegd voor Buitenlands Beleid, neemt aan de zending deel. Hij vergezelt de delegatie echter pas dinsdagochtend in Rabat.

Diplomatieke zwaartepunt

In de Marokkaanse hoofdstad ligt het diplomatieke zwaartepunt van de missie. Zo zijn er ontmoetingen gepland met de Marokkaanse eerste minister Saadeddine Othmani en met minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita. Nog in Rabat wordt de eerste steen gelegd van een nieuwe Belgische ambassade. Die wordt gebouwd door de Mechelse bouwgroep Willemen.

Minister Didier Reynders wil het tijdens de politieke contacten onder meer hebben over politionele en gerechtelijke samenwerking, en migratie. Ook de potentiële rol van de Marokkaanse gemeenschap in België in het versterken van de bilaterale relaties zal aan bod komen. Volgens de Marokkaanse ambassade in België leven er in België circa 500.000 mensen van Marokkaanse origine.

Economische luik

Woensdag verplaatst de missie zich weer naar Casablanca en komt het economische luik op het voorplan. Tussen de gebruikelijke ‘power lunches’ en zakenseminaries door zal er onder meer aandacht zijn voor start-ups, vrouwelijk ondernemerschap en zeker ook hernieuwbare energie. Marokko wil tegen 2030 immers 52 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen, plannen waar Belgische ondernemingen een graantje van kunnen meepikken.

Woensdagavond is er de traditionele ondertekeningsceremonie, waar een twintigtal Marokkaans-Belgische intentieverklaringen, samenwerkingsovereenkomsten, contracten ... zal worden ondertekend. ‘In sectoren als logistiek, bouw, groene technologieën en farma’, duidt Reynders. De MR-vicepremier verwacht voorts dat de missie zal werken als een ‘katalysator, die kan leiden tot een positief samenwerkingselan dat de komende jaren kan worden voortgezet’.

‘Marokko, vele malen groter dan België en met drie keer zoveel inwoners, biedt een enorm economisch potentieel’, ziet ook Pascale Delcomminette, de topvrouw van het Waalse exportagentschap Awex. De economische groei van het land bijvoorbeeld bedraagt sinds 2011 gemiddeld 3,6 procent.

De handelsstromen tussen België en Marokko zijn goed voor meer dan 1 miljard euro. In 2017 gingen er voor 890 miljoen euro goederen en diensten van België naar Marokko, vooral onedele metalen, machines en apparaten, en chemische producten. Marokko voerde voor 333 miljoen euro naar België uit, vooral chemische producten, levensmiddelen en textiel.

Maar het belang van de missie gaat verder dan louter Marokko, benadrukken de deelnemende politici. Het land is immers ook de op een na grootste investeerder in het continent (na Zuid-Afrika).

Interessante bestemming

‘De nabijheid van het land, economische diversificatie en de strategische positie op het kruispunt tussen Europa en Afrika maken van Marokko een interessante bestemming’, klinkt het bij Vlaams minister-president Geert Bourgeois. ‘Marokko is het belangrijkste economische platform van het Afrikaanse continent en bijgevolg een uiterst waardevolle partner voor Vlaanderen. Het investeert bovendien sterk in Afrika. Ook voor Vlaamse bedrijven kan dit land dus een uitstekende toegangspoort vormen tot dit enorme continent.’

Ook Mohammed Ameur, de Marokkaanse ambassadeur in België, wijst op die strategische positie van Marokko als verbinding tussen de continenten. Andere troeven zijn volgens hem de politieke en institutionele stabiliteit en de goede infrastructuur. ‘Marokko heeft een groot groeipotentieel, het is tijd dat de twee landen samenwerken om de economische relaties verder te versterken’, zei de ambassadeur tijdens een missiebriefing. De missie kondigt zich volgens hem alvast als ‘historisch’ aan, ‘inzake het aantal deelnemers, het ambitieuze programma en de verschillende akkoorden en projecten die zullen worden concreet gemaakt’.

De hele delegatie trekt donderdag nog naar de noordelijke stad Tanger, voor een luik rond logistiek en transport. ‘s Avonds keren prinses Astrid en de meeste politici terug naar België. De rest van de deelnemers volgt vrijdag.