Juncker aan Brits parlement: ‘Wie denkt dat betere deal mogelijk is, zal ontgoocheld zijn’
Foto: EPA-EFE

‘Dit is het best mogelijke akkoord’, zegt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van de buitengewone Europese top. ‘Ik nodig het Britse Lagerhuis uit om dit in overweging te nemen.’

Volgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is het Brexit-akkoord dat zondag de goedkeuring kreeg van de Europese leiders ‘het enige mogelijke akkoord’. Dat zei hij op de persconferentie na afloop van de buitengewone Europese top. Alle ogen zijn nu gericht op het Britse parlement, dat over een tweetal weken moet stemmen over het uittredingsverdrag.

Juncker is tevreden met het feit dat de 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders het Brexit-akkoord en de bijbehorende politieke verklaring over de Brits-Europese samenwerking na de Brexit hebben onderschreven. ‘Maar tegelijk zijn we triest om een land te zien vertrekken. Iedereen die vandaag (op de top, red.) het woord nam, drukte zijn droefheid uit.’ Voor de Europese integratie is de Brexit allesbehalve een goede zaak, aldus de Commissievoorzitter.

‘Ontgoocheld zijn’

‘Dit is het best mogelijke akkoord. Ik nodig het Britse Lagerhuis uit om dit in overweging te nemen. Dit is het best mogelijke akkoord voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie’, ging Juncker verder. Om eraan toe te voegen: ‘Dit is het enige mogelijke akkoord’.

Juncker wil naar eigen zeggen het Britse parlement niet de les spellen. ‘Maar zij die denken dat er nog een beter akkoord mogelijk is, zullen meteen na de stemming ontgoocheld zijn.’

Volgens Juncker zal Groot-Brittannië nooit een derde land worden zoals de andere derde landen waar de EU relaties mee onderhoudt. ‘Een scheiding is altijd moeilijk. Maar hier zal er altijd wat liefde blijven hangen.’ Europees president Donald Tusk voegde eraan toe dat Brussel en Londen vrienden blijven ‘tot het einde der tijden’.

May

Ook voor premier May is dit 'de enige mogelijke deal'. De Britse parlementsleden hebben 'de plicht' om brexit waar te maken en deze deal is daarvoor de 'best mogelijke' en 'enige mogelijke'.

De conservatieve premier wacht nu een titanenwerk om 'voor kerstmis' een meerderheid van de parlementsleden in Westminster achter de deal te krijgen. 'Mijn boodschap aan de leden van het parlement is dat we de plicht hebben om brexit waar te maken. En dit akkoord maakt brexit waar op een manier die de integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt, de jobs en broodwinning van mensen over het hele land', zei May na afloop van de top.