Opnieuw acties in Wallonië na nachtje rellen
Schade in Charleroi na de rellen van zaterdag. Foto: blg

Het was zaterdagavond en zaterdagnacht weer onrustig in Charleroi. Opnieuw kwam het tot confrontaties tussen relschoppers die zich mengden tussen de zogenaamde ‘gele hesjes’ en de politie. Er is aanzienlijke schade in de stad na de rellen.

De 'Gele hesjes' blijven zondagnamiddag blokkades en filterblokkades opzetten op verscheidene verkeersassen in Wallonië. Om 13.30 uur telde de federale politie acties op zeven plaatsen, waaronder de grenspost van Hensies (E19 Valenciennes-Bergen), die in de richting van België volledig geblokkeerd is.

Volgens de federale politie is een dertigtal Franse betogers aanwezig aan deze grenspost. In de richting van Frankrijk hebben ze een filterblokkade opgezet.

Vandalisme op zaterdag

Zaterdagavond rond 21.30 uur bestormde de politie een groep van een 150-tal personen die zich verzameld hadden op de Square Jules Hiernaux en enkele barricaden in brand hadden gestoken. De menigte werd uit elkaar gedreven door het waterkanon. Rond 23 uur bevonden er zich nog steeds een honderdtal personen in de omgeving. Quinaux zegt dat ze in kleine groepjes de confrontatie proberen aan te gaan met de politie.

Nadien ging het vandalisme in kleine groepjes verder in de straten van Charleroi. Zo werden ramen ingegooid van het Justitiepaleis, net als bij meerdere bankkantoren. Palen werden losgerukt, en bushokjes vernield. Op meerdere plaatsen werd brand gesticht, aldus de brandweer. Daarbij werden ook molotovcocktails gegooid. Er was ook vandalisme aan straatmeubilair en reclamepanelen. Er werden bussen vernield. Een tijdlang was het provinciaal rampenplan afgekondigd.

Politie klaar om in te grijpen

De politie stond nochtans klaar om in te grijpen bij de minste schermutseling. Er stond vier pelotons klaar, twee waterkanonnen en een pantservoertuig, zegt Quinaux.

De politie van Charleroi zegt dat het ‘relschoppers’ zijn die ‘s avonds in de wijk de plaats innemen van ‘gilets jaunes’, de beweging die protesteert tegen de belastingverhoging op brandstof. Quinaux spreekt van scènes van ‘stedelijke guerilla’, met mannen die straatstenen loswrikken om ze als projectielen te lanceren.

Bij de politie zelf is er sprake van materiële schade aan voertuigen en fysieke schade. ‘Maar de interventie is nog bezig, we maken nadien de balans op’, zei de woordvoerder om 23 uur. 24 mensen werden opgepakt, 4 van hen werden effectief aangehouden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig