Politie moet ondanks waarschuwing tussenbeide komen in Charleroi: 'De orde zal heersen'
Foto: BELGAONTHESPOT

De politie is zaterdagavond net na 21 uur tussenbeide moeten komen aan een rondpunt in Charleroi, waar ‘gele hesjes’ opnieuw een blokkade opgezet hadden. De actievoerders werden er weggestuurd. In de vooravond had de politie al gewaarschuwd dat het niet opnieuw tot rellen mocht komen - 'De orde zal vanavond heersen' - en voegde de daad bij het woord.

Het protest van de ‘gele hesjes’ in Charleroi was vrijdagavond zwaar uit de hand gelopen toen relschoppers zich onder de demonstranten mengden. Zij veroorzaakten rellen in het centrum van de stad en bekogelden de politie met stenen en biljartballen. 'Het waren regelrechte aanslagen, nooit gezien', aldus een politieman die erbij was.

Zaterdagavond zou het niet tot rellen komen, zei de lokale politie van Charleroi in de vooravond. Ze kondigde aan extra manschappen te zullen inzetten om de situatie de baas te kunnen. 'Het is duidelijk dat er geen derde nacht met rellen komt in Charleroi, dat is een zekerheid', zei David Quinaux, woordvoerder van de politie in Charleroi, bij RTL. 'We hebben ons personeel verstandig ingezet. We zullen alle gewapende groepen onderdrukken en verspreiden over de stad. Ook wie gewelddadig gedrag vertoont, krijgt met ons te maken. De orde zal vanavond heersen in Charleroi.'

Even na 21 uur moest de politie effectief tussenbeide komen. Manifestanten hadden toch een blokkade opgezet aan een rotonde in de stad, maar de politie kwam snel ter plaatse met een waterkanon en dreef de actievoerders uiteen. Ze werden weggestuurd van de rotonde.

Namen

In Namen hebben de 'gele hesjes' zaterdag de blokkade van het depot Proxifuel in Wierde voortgezet. Een vijftigtal manifestanten wisselen elkaar af voor de controle van vrachtwagens. Een aantal van hen kreeg zaterdag een forum tijdens het televisieprogramma C’est pas tous les jours dimanche op RTL. ‘Vandaag hebben we dus de ideeën verzameld van iedereen om erover te kunnen communiceren’, zei woordvoerder Marc-Henri Jamain.

Ze hadden het ook over toekomstige acties. ‘We werken nog altijd aan het document dat we willen laten circuleren in de regio’, aldus Jamain. ’We plannen ook in de nabije toekomst andere acties in Namen en de omgeving, maar we willen daar op dit moment niet meer over kwijt.’

Waarom vindt de Franse protestbeweging ook een draagvlak in Wallonië? In verschillende Waalse dorpen zijn de goedbetaalde jobs in rook opgegaan en werden treinen en bussen geschrapt. De jongeren in die dorpen zijn afhankelijk van hun wagen, waarvan de brandstof steeds duurder wordt. ‘Ik wil hier weg, maar ik kan een verhuizing niet betalen. Ik zit hier vast’, klinkt het in een reportage in De Standaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig