Burgemeester Amsterdam weigert boerkaverbod te handhaven
Femke Halsema Foto: FRED DEBROCK

Het verbod op gezichtsbedekkende kledij, dat in heel Nederland geldt sinds juni, zal niet gehandhaafd worden in de hoofdstad. De beslissing van burgemeester Femke Halsema stuit op kritiek.

‘Het past niet bij Amsterdam dat we vrouwen uit de tram halen omdat ze een nikab of boerka dragen. Dat is toch bespreekbaar?’ Voor Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, is het duidelijk: in haar stad worden personen die gezichtsbedekkende kledij dragen niet beboet of berispt door de politie.

Nochtans werd juni een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kledij - onder meer boerka’s, nikabs, bivakmutsen,... - goedgekeurd, dat voor het hele land geldt. Wie de wet overtreedt, riskeert een boete van 410 euro. Hoofddoeken en keppeltjes vallen niet onder de wet.

‘Je kunt ervan op aan dat ik niet zal toestaan dat wij daar in Amsterdam gevolg aan geven’, liet Halsema echter nogmaals weten in de Nederlandse media. Haar beslissing stuit op kritiek bij de Nederlandse politici. Annabel Nanninga van de Amsterdamse fractie van Forum voor Democratie reageerde schertsend op Twitter: ‘Zo zo. Weer denkt men in Amsterdam wetten die voor iedereen in Nederland gelden, openlijk te moeten negeren.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig