Relschoppers mengen zich tussen ‘gele hesjes’ in Charleroi: meerdere gewonden
Relschoppers aan de rotonde van de Marsupilami in Charleroi Foto: Sudpresse

Een bijeenkomst van de zogenaamde ‘gele hesjes’ in Charleroi is vrijdagavond en zaterdagochtend opnieuw ontaard. Twee mensen werden opgepakt, meerdere mensen raakten gewond.

De betogers kwamen vrijdagavond samen vlakbij de rotonde van de Marsupilami in het centrum van de stad. Naar de nacht toe ontstond er heel wat oproer toen relschoppers zich kwamen mengen onder de demonstranten. Volgens getuigen ging het om een twintigtal mensen.

Straatmeubilair werd vernield en er werd brand gesticht in het midden van de straat. Ook een benzinestation en een bushokje werden vernield. Tientallen agenten werden opgevorderd. Op videobeelden is te zien hoe de demonstranten de politie daarop met allerlei projectielen bekogelen. Meerdere agenten raakten gewond. De politie gebruikte daarop onder andere ook het waterkanon om de heethoofden uit elkaar te drijven.

Een getuige zegt aan RTL Info hoe relschoppers van de situatie misbruik maakten om alles af te breken. Er zouden ook molotovcocktails zijn gegooid.

Volgens de woordvoerder van de politie van Charleroi werden twee mensen opgepakt. ‘Ze werden gearresteerd voor het aanzetten tot rellen en voor het aanvallen van ambtenaren. We tillen hier heel zwaar aan, het gaat hier eigenlijk om een gewapende groep die aanvalt.’ Volgens de woordvoerder gaat het om jongeren die ouder zijn dan 18. ‘Ze kunnen zware straffen krijgen, variërend van 5 tot 10 jaar cel’, zegt de woordvoerder nog aan RTL Info.

‘Blijf er weg’

Uit veiligheidsoverwegingen zullen dit weekend in Wallonië overigens meerdere brandstofdepots gesloten blijven, een aantal anderen blijven open. ’s Nachts gaan ze allemaal dicht. Dat laat brandstoffenfederatie Brafco weten.

De politie raadt aan plaatsen te vermijden waar mogelijk acties zullen plaatsvinden, zoals brandstofdepots of grensovergangen met Frankrijk.

Actie op luchthaven

En ook op de luchthaven van Luik zijn er acties. Verscheidene ‘gele hesjes’ hebben vrijdagnacht actie gevoerd op die luchthaven van Bierset, waar vrachtwagens werden geblokkeerd en slechts één per één werden doorgelaten. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door de luchthaven.

In het Luikse zijn er ook protesten zaterdag van ‘gele hesjes’, die protesteren tegen de hoge brandstofprijzen, in Wandre en Sclessin. Een dertigtal actievoerders blokkeren er brandstofdepots.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig