De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag 'schande' gesproken van het geweld bij de manifestaties van de ‘gele hesjes’ in Parijs. Hij haalde uit naar de mensen die de ordediensten 'aanvielen' en 'andere burgers geweld aandeden'.

'Dank aan onze ordetroepen voor hun moed en professionalisme. Schande aan hen die hen aanvielen. Schande aan hen die geweld tegen andere burgers en journalisten gebruikten. Schande aan hen die verkozenen trachtten te intimideren. Geen plaats voor dit geweld in de Republiek', twitterde de president.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, stelde tegenover de pers het geweld in verscheidene steden in Frankrijk aan de kaak. Hij zei dat 130 mensen werden opgepakt, van wie 42 in Parijs.

Volgens de minister werden zaterdag om 17 uur 106.301 'gele hesjes' geteld over heel Frankrijk, waarvan 8.000 in Parijs, tegen 282.710 vorige zaterdag. Er werden in heel Frankrijk 1.619 acties geteld. De 'gilets jaunes' eisen dat de verhoging van de taksen op brandstof wordt ingetrokken en dat de koopkracht wordt verhoogd.

In de hoofdstad zette de politie traangas en het waterkanon in om de massa in de hand te houden. Gemaskerde manifestanten wierpen barricades op, vernielden stadsmeubilair en gooiden met stenen en andere voorwerpen naar de politie. Ze trachtten door versperringen te breken om tot bij het Elysée te geraken, een zone waar niet betoogd mocht worden.

Le Monde meldde dat de grimmige sfeer die aan de Champs-Elysées hing, niet representatief was voor de hele betoging, die dan weer relatief rustig verliep.Tussen de manifestanten aan de Champs-Elysées zouden echter ook relschoppers aanwezig zijn, die hun gezicht bedekken met een bivakmuts. Minister Castaner spreekt over extreemrechtse militanten en wijst met de vinger naar Marine Le Pen.

'Kom te voet, te paard of met de wagen'

De ‘gilets jaunes’ lanceerden in het begin van de week een oproep op Facebook om massaal af te zakken naar de hoofdstad en alle invalswegen en belangrijke verkeersaders te blokkeren. ‘Kom te voet, te paard of met de wagen, maar blijf niet afwezig’, klonk het strijdvaardig. ‘Op 24 november is Parijs geblokkeerd. Op 24 november is Parijs een dode stad.’

Met de eerste massabetoging van vorig weekend - waarbij een dode en meer dan 600 gewonden vielen - in het achterhoofd, nemen de ordediensten geen risico’s. Ook die actie werd immers gepland via sociale media. Vanaf ’s ochtends vroeg stonden dan ook op alle belangrijke plekken in Parijs combi’s, zo'n 3.000 gewapende agenten en pantserwagens. 

Waalse uitloper 

Ook in Franstalig België is een protestbeweging opgestaan die zichzelf de ‘gele hesjes’ noemt. In verschillende Waalse dorpen zijn de goedbetaalde jobs in rook opgegaan en werden treinen en bussen geschrapt. De jongeren in die dorpen zijn afhankelijk van hun wagen, waarvan de brandstof steeds duurder wordt. ‘Ik wil hier weg, maar ik kan een verhuizing niet betalen. Ik zit hier vast’, klinkt het in een reportage in De Standaard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig