Francken nuanceert: ‘Gelijkenissen met Vlaams Belang, maar ook wezenlijke verschillen’
Foto: BELGA

Een uitspraak van Theo Francken over het Vlaams Belang valt slecht in Wallonië. Zijn woordvoerster nuanceert.

‘Ik volg het Vlaams Belang over migratie, soms haal ik inspiratie uit jullie teksten’, zei staatssecretaris Theo Francken (N-VA) tijdens een debat met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. ‘De partij is een kanarie in de koolmijn.’

De uitspraak die De Standaard noteerde, veroorzaakte enige opschudding bij andere partijen. Elke Van den Brandt (Groen) zei dat ze er koude rillingen van kreeg. Maar vooral aan Franstalige kant - bij de PS, CDH en Ecolo - werd afkeurend gereageerd. Volgens hen suggereren zulke opmerkingen dat Francken zich laat leiden door een extreemrechtse partij.

De woordvoerster van Francken voelt zich genoodzaakt om de uitspraken te verduidelijken. Volgens haar heeft de staatssecretaris veel genuanceerder over het Vlaams Belang gesproken dan sommige berichten laten uitschijnen. Er zijn gelijkenissen, zegt ze, maar ook wezenlijke verschillen.

De woordvoerster benadrukt dat de N-VA geen migratiestop wil zoals het Vlaams Belang, maar een legale en gecontroleerde migratie. De partij vindt dat een sluiting van de Belgische grenzen een economische catastrofe voor het land zou betekenen. Ze vraagt sterkere Europese grenzen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in