Eén en twee centjes verdwijnen, verplichte afronding bij cashbetalingen
Foto: Photo News

Vanaf 1 december 2019 zal het eindbedrag bij cashbetalingen verplicht afgerond worden tot op 5 cent. Voor elektronische betalingen verandert er niets.

‘De kleine eurocenten van één en twee cent worden door veel handelaars en consumenten als storend ervaren’, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). ‘Handelaars kunnen al sinds 2014 bedragen afronden, maar van die mogelijkheid maken ze maar weinig gebruik. Niemand wil blijkbaar de eerste zijn die met afronden begint.' Ook ontstond er een paar maanden geleden een schaarste omdat de kleine eurocenten meer worden opgepot dan uitgegeven. Daarom keurde de ministerraad vrijdag een wetsontwerp goed dat handelaars verplicht om bij cashbetalingen af te ronden tot op 5 cent.

Afhankelijk van de totaalsom wordt het bedrag naar boven of beneden afgerond. Op het kassaticket zullen steeds het afgerond en niet-afgerond bedrag moeten staan. Eén en twee cent worden verlaagd naar nul cent, drie, vier, zes en zeven cent worden afgerond op vijf cent en acht en negen cent worden verhoogd naar tien cent.

Zullen verkopers hun prijzen dan niet optrekken? 'Dat zal niet gebeuren', zegt Kris Peeters. 'Ik heb het Prijzenobservatorium gevraagd de prijzen in het oog te houden en waakzaam te zijn voor verdachte prijsverhogingen tot 3 en 4, of 8 en 9 cent. De consument kan gerust zijn: er wordt niet met de prijzen gesjoemeld.'

Elektronische betalingen

Handelaars kunnen sinds 2014 het eindbedrag al afronden, al was het niet verplicht en ging het toen enkel voor cashbetalingen. In 2015 werden de regels versoepeld en konden handelaars ervoor kiezen om in fysieke winkels zowel voor elektronische of cashbetalingen af te ronden. Toch zijn er vandaag nog maar drie op de tien handelaars die de regeling gebruiken uit angst voor negatieve publiciteit, terwijl tachtig procent wel voorstander is van de afronding.

Ook consumenten zijn voor het afschaffen van de kleinste muntjes. Volgens de Eurobarometer geven acht op de tien consumenten aan moeilijkheden te hebben met het gebruik van een en twee eurocent en is zeven op de tien voor de afschaffing van de stukken, met afronding op vijf cent.

Voor elektronische betalingen verandert er niets: handelaars kunnen daar zoals nu het geval is afronden tot op vijf cent, maar zijn dat niet verplicht.

File aan kassa

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is blij met de verplichte afrondingen. Maar de ondernemersorganisatie betreurt dat het niet voor elektronische betalingen geldt. Ze hoopt de bevoegde minister daarover nog te overtuigen. 'Dit moet vermijden dat klanten op het laatste moment aan de kassa beslissen of ze al dan niet cash of elektronisch zullen betalen, met alle oponthoud van dien', zegt voorzitter Christine Mattheeuws.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig