Bijverdienen na pensioen wordt aantrekkelijker
Minister Van Overtveldt werkt de ‘pensioenval’ weg. Foto: Photo News

Gepensioneerden die wat willen bijverdienen moeten niet langer vrezen dat ze, door hogere belastingen, netto minder pensioen zullen overhouden. De regering-Michel werkt deze pensioenval weg.

Bijverdienen na pensioen wordt niet langer fiscaal bestraft. De federale regering heeft vanmorgen op de ministerraad een wetsontwerp goedgekeurd dat een einde moet maken aan de zgn. ‘pensioenval’. Dat meldt de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA).

Tot nog toe: belastingverhoging

Al meerdere jaren lopen gepensioneerden die wat extra bijverdienen het risico dat ze hierdoor in een hogere inkomensschaal terechtkomen en bijgevolg meer belastingen moeten betalen. Daardoor houden ze uiteindelijk een lager netto-inkomen over dan wanneer ze geen bijverdienste zouden hebben. De bijverdienste werd tegen 100 procent wegbelast.

Dat was niet de bedoeling, zegt van Overtveldt, die de ‘onrechtvaardigheid’ in twee stappen heeft weggewerkt. Eerder liet hij de belastingverhoging al schrappen, waardoor een hoger bruto-inkomen (pensioen plus bijverdienste) niet langer kan leiden tot een lager netto inkomen.

Nu: belastingverlaging

Nu komt daar de beslissing bij dat bijverdienende gepensioneerden ook kunnen genieten van de algemene belastingverlaging. ’Door de belastingvermindering op pensioenen anders te berekenen, zal een verhoging van het bruto (pensioen)inkomen voortaan ook altijd recht geven op een verhoging van het netto inkomen’, aldus van Overtveldt.

Gedaan dus met de situatie dat een gepensioneerde die 1 euro meer inkomen heeft dan de toegelaten fiscale grens van 15.000 euro bruto per jaar honderden euro’s belastingen moet bijbetalen. ‘Wie naast zijn pensioen nog een ander inkomen geniet, zal voortaan nog altijd een belastingvermindering genieten die vertrekt van het nieuwe, verhoogde inkomen.’