Paaseiland vraagt beeld terug van British Museum
Foto: EPA-EFE

Al 150 jaar heeft het British Museum in Londen een van de meest spiritueel belangrijkste beelden van het Chileense eiland in bezit. Nu wil het eiland dat beeld graag terug.

Hoa Hakananai’a, zoals het meer dan twee meter hoge beeld wordt genoemd, werd in 1868 meegenomen door de Britten en was een cadeau voor koningin Victoria, die het aan het British Museum schonk.

Voor de inwoners van Paaseiland zijn de paasbeelden echter niet zo maar standbeelden, maar een levend deel van het eiland. Ze worden beschouwd als de gereïncarneerde geesten van hun voorvaders.

Een delegatie van Paaseiland trok deze week naar Londen om het museum te overtuigen het beeld terug te geven. ‘De beste thuis voor het standbeeld is waar het werd gecreëerd’, zei de Chileense erfgoedminister Felipe Ward, die de delegatie vergezelde. Hij heeft er goede hoop in dat de gesprekken in Londen snel een vervolg krijgen.

Het British Museum krijgt wel vaker de vraag om artefacten terug te geven, maar dit is de eerste keer dat ze erover willen praten. Het museum spreekt wel niet over een echte teruggave, maar eerder over het uitlenen van het beeld.

In ruil zou Paaseiland het museum een van hun nieuwere moai-beelden schenken.

Paaseiland vraagt beeld terug van British Museum
Foto: EPA-EFE