De Lijn haalt bushaltes weg uit Brussel-Noord: 'Situatie niet meer te harden'
Foto: Belga Image

Vervoersmaatschappij De Lijn laat vanaf maandag zijn bussen niet meer stoppen aan de bestaande haltes onder het Brusselse Noordstation. 'Het is er nog altijd even vies en vuil.'

Er is te veel overlast door migranten, aldus de openbaarvervoersmaatschappij. De Lijn zal tijdelijk veiliger haltes installeren in de buurt van het station. 'Jammer genoeg heeft het Brussels gewest de overlast aan Brussel-Noord niet aangepakt, zoals we vorige week nogmaals gevraagd hebben', aldus Roger Kesteloot, directeur-generaal van de vervoersmaatschappij, aan de VRT. 

Voor de veiligheid van de reizigers en medewerkers zullen dertig buslijnen de passagiers afzetten aan de zijkant van het station, voor het gebouw van BNP Paribas. De vertrekhalte zal aan het Rogierplein komen. Ook De Lijnwinkel op de ondergrondse verdieping van het Noordstation gaat dicht.

'Situatie is niet te harden'

Vorige week stelde De Lijn vast dat ‘de situatie niet verbetert voor onze reizigers en medewerkers'. ‘Omdat voor ons de grens nu echt wel bereikt is, passen we noodgedwongen de bediening van Brussel-Noord aan. Tenzij het Brussels Gewest alsnog ingrijpt‘, klonk het toen. Dat gebeurde dus niet. Donderdagavond was er nieuw overleg, maar dat leverde niets op. 'Het is er nog altijd even vies en vuil', reageert De Lijn aan de VRT. 'Jammer genoeg heeft het Brussels gewest de overlast aan Brussel-Noord niet aangepakt, zoals we vorige week gevraagd hebben', aldus Kesteloot.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wijst zowel naar de lokale politie als naar het gewest, dat volgens een overeenkomst met De Lijn uit 1995 verantwoordelijk is voor de veiligheid van of de hygiëne bij het busstation.

'We kunnen gewoonweg niet anders', zegt Weyts in De ochtend op Radio 1 over de beslissing. 'De situatie is niet te harden qua veiligheid en hygiëne, dat geldt zowel voor onze chauffeurs als voor onze reizigers.'

Onhygiënisch

De overlast aan Brussel-Noord sleept al maanden aan. Eerder trok de (internationale) maatschappij Flixbus al aan de alarmbel. Nu heeft ook de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn genoeg van de overlast die onder meer door transmigranten wordt veroorzaakt.

Op de ondergrondse verdieping van het Noordstation zijn nu acht perrons waar dertig buslijnen van De Lijn hun eindhalte hebben en de chauffeurs in principe pauzeren. Maar er verblijven ook veel transmigranten die er, door de koude, hun toevlucht zoeken in plaats van in het Maximiliaanpark.

‘Ze zetten geïmproviseerde tentjes op, er ligt veel afval op de grond en er is ook sprake van uitwerpselen. De toestand is ronduit onhygiënisch’, zei Kesteloot eerder op Radio 1. ‘Zowel onze chauffeurs als onze reizigers voelen zich in toenemende mate onveilig. Ook voor de migranten zelf is de situatie in het Noordstation mensonwaardig.’ Daarnaast heerst er ook een diefstallenplaag.

Ambtenaren bestolen

Vrijdag raakte ook bekend dat er al zeven ambtenaren overvallen zijn aan Brussel-Noord. Monique De Ceuster (57) is één van hen. ‘Ik was dinsdagavond op weg naar het ­station toen ik langs achteren werd aangevallen’, vertelt ze. ‘Drie mannen trokken mijn handtas en rugzak los en duwden me tegen de grond.’ De vrouw liep bij de overval een barstje in haar elleboog op. Ook andere collega's werden de voorbije twee maanden bestolen van hun gsm's of laptops.