Opnieuw transmigranten gered die met bootjes Kanaal wilden oversteken

De Franse kustwacht slaat alarm over het stijgend aantal transmigranten dat met kleine bootjes het Kanaal probeert over te steken. ‘Het fenomeen explodeert’.

Achttien transmigranten zijn in de nacht van woensdag op donderdag gered nabij Cap Gris-Nez toen ze met twee bootjes het Kanaal wilden oversteken. Dat melden de maritieme autoriteiten van Frankrijk.

Op één bootje bevonden zich zes mannen en een vrouw, op een ander bootje nog elf migranten. Sommige van hen waren onderkoeld en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Sinds oktober nemen zulke pogingen volgens de autoriteiten sterk toe. In 2016 registreerden ze 23 geïmproviseerde pogingen met bootjes. In 2017 viel dat cijfer terug tot dertien.

‘Met de twee reddingsoperatie van afgelopen nacht zitten we al aan dertig pogingen, sinds oktober zelfs zeventien’, zegt kapitein Ingrid Parrot.

Een tiental dagen geleden staken zeventien migranten het Kanaal nog over met een gestolen vissersboot uit Boulogne-sur-Mer.

Mogelijk heeft de stijging met de nakende Brexit te maken. ‘Voor de grens volledig gesloten is, willen ze nog vertrekken’, zegt Parrot. De andere verklaring zijn de milde weersomstandigheden voor deze tijd van het jaar.

‘We hebben nog geen onbekende lijken op het strand moeten betreuren’, zegt Parrot. ‘Dat willen we koste wat het kost vermijden.’