Het binnenschip dat op 13 november na een aanvaring zonk in het Albertkanaal ter hoogte van Herentals veroorzaakt toch verontreiniging van het kanaalwater. Dat zegt drinkwatermaatschappij Water-link.

Het gezonken binnenschip bevat een lading van zowat 1.000 ton kunstmest. Er werd geen lek vastgesteld en aanvankelijk er leek nauwelijks een impact te zijn op het water.

Toen enkele dagen later de ammoniumwaarden toch gradueel opliepen, besloot Water-link om voor de drinkwaterproductie in het productiecentrum in Ranst tijdelijk over te schakelen op interne ruwwaterreserves.

‘Die zijn voldoende groot om ook de komende dagen voor bevoorrading te zorgen’, zegt André Gantman, voorzitter van Water-link. ‘In Rumst zijn de zuiveringsinstallaties dan weer wél voldoende performant om het water te zuiveren. We volgen de situatie ook continu op.’

Vanaf vrijdag wordt de lading kunstmest uit het schip verwijderd. Dat kan volgens Water-link geur- en smaakwijzigingen veroorzaken in hun leveringsgebied, maar het water blijft dus wel gewoon drinkbaar. ‘Het in het water opgeloste ammonium wordt geneutraliseerd door “javellisering”, er is dus geen probleem voor de volksgezondheid maar we willen de mensen toch verwittigen zodat ze weten waar die eventuele geur- en smaakverandering vandaan komt’, aldus Gantman.

Wanneer de lading uit het schip verwijderd is, kan ook het schip zelf in de loop van volgende week worden geborgen.