‘Artsen voorgesteld als halve moordenaars, terwijl ze in eer en geweten handelden’
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Dat drie artsen naar het hof van assisen zijn doorverwezen wegens het niet naleven van de euthanasievoorwaarden is nog geen schuldbewijs. Dat zegt advocaat Alain Légat, die optreedt voor een van de artsen.

‘Ze worden nu voorgesteld als halve moordenaars. Dat is van de pot gerukt’, zegt de advocaat Légat. Volgens hem handelden de artsen in eer en geweten.

‘De verwijzing naar het assisenhof is geen schuldbewijs’, zegt hij. ‘Het betekent alleen dat volgens de kamer van inbeschuldigingstelling er voldoende bezwaren zijn om ze door te verwijzen.’

Voorwaarden

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens de nabestaanden van de vrouw ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd.

De kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde donderdag dat er voldoende aanwijzingen zijn dat de voorwaarden en procedures voor een euthanasie niet nageleefd zijn. De drie artsen, twee dokters en een psychiater, werden verwezen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging.

Eerder oordeelde de raadkamer dat er geen voldoende aanwijzingen waren voor een assisenproces, maar de burgerlijke partij ging daartegen in beroep.

Euthanasiewet

Fernard Keuleneer, die optreedt voor de zussen van het slachtoffer, gaat niet in op de details van de zaak. Hij vindt dat de volksjury uiteindelijk moet beslissen. ‘Er kan nog cassatieberoep komen, maar anders moet het Gentse hof van assisen oordelen. Het gaat echter niet om een laattijdig insturen van een melding naar de euthanasiecommissie of om ethiek, maar om de voorwaarden opgelegd door de euthanasiewet. Het is niet het proces van de euthanasiewet, maar over de naleving van die wet.’

Jean-Jacques De Gucht, euthanasiespecialist bij Open VLD, vreest dat dit proces gebruikt zal worden om de euthanasiewet opnieuw aan te vallen. ‘Daarom is het belangrijk dat de procedure altijd minutieus wordt gerespecteerd’, zegt hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in