Tweede verdwijning in twee dagen opgelost dankzij duikactie naar autowrakken
Duikers hadden meer dan zeven uur nodig om de auto van Patrick Deloddere uit de Leie op te takelen. Foto: Geoffrey Sabbe
In twee dagen tijd heeft de Cel Vermiste Personen twee wagens van jarenlang vermiste personen opgetakeld uit de Leie. Dat zijn de eerste resultaten van een grondige scan van alle waterwegen in West- en Oost-Vlaanderen. De komende dagen worden alle wrakken die de sonar aanduidde, bovengehaald. De kans is dus groot dat er nog verdwijningszaken worden opgelost.

Zeven uur en een kwartier. Zo lang duurde het gisteren om de auto van Waregemnaar Patrick Deloddere uit de Leie te halen. De witte Opel Kadett waarmee de 44-jarige man op 14 januari 2000 naar het werk vertrok, maar nooit aankwam, zat 18 jaar lang onder een dikke laag slijk naast de brug van de Expresweg in Wielsbeke. Enkel het dak stak een tiental centimeter boven de bodem uit, wat het voor de duikers een zeer moeilijke opdracht maakte. ‘De langste berging uit mijn carrière’, zucht Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. ‘We zijn blij dat we de familie nu een antwoord kunnen geven. Want in het geval van vermiste personen is slecht nieuws altijd beter dan geen nieuws.' In de auto werden stoffelijke resten gevonden. 

Dat er na lange tijd een wagen wordt teruggevonden, gebeurt wel vaker. Maar in Wielsbeke boekten de Cel Vermiste Personen en de andere diensten die werden ingeschakeld voor de tweede dag op rij een succes. Dinsdag haalden ze amper een kilometer verder ook al de Volkswagen Golf van Filip Migneau (45) boven. Aan boord werden stoffelijke resten aangetroffen. Migneau, ook afkomstig uit Waregem, was al vier jaar spoorloos. Ook hij verdween op weg naar zijn werk. Wat beide mannen overkomen is, een ongeval of iets anders, zal verder onderzocht worden.

Geen toeval

Dat de twee verdwijningen in twee dagen tijd opgelost raken, is geen toeval. ‘Het voorbije jaar kamden we systematisch alle West- en Oost-Vlaamse waterwegen uit’, zegt Laurent Libeert van de Cel Vermiste Personen. ‘Goed voor een afstand van 600 kilometer. De sonarboot van de scheepsvaartpolitie ontdekte vorige maand alleen al tussen Lauwe en Waregem op vier plaatsen auto’s in het water.’

Alle wrakken die de sonarboot het afgelopen jaar aangaf, werden gemarkeerd en dinsdag zakte het politieteam af naar Lauwe en Wielsbeke om daar auto’s naar boven te halen. De auto van Migneau, de eerste die gevonden werd, werd herkend dankzij het chassisnummer. 

DNA-onderzoek moet duidelijk maken of de stoffelijke resten die in de wagens werden aangetroffen, van de twee vermiste mannen zijn. In de wagen van Filip Migneau werden zijn paspoort en portefeuille teruggevonden. Zijn broer, die de takelactie bijwoonde, werd meteen op de hoogte gesteld. Gisteravond werd de familie van Patrick Deloddere ingelicht. 
De komende dagen zet men de bergingsacties voort en zullen de andere wrakken bovengehaald worden. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in