Hoe amper één zelfrijdende auto het fileprobleem al kan oplossen
Foto: Imagebroker
We staan meer en meer in de file, dat weet u al langer dan vandaag. En dat zelfrijdende auto’s dé oplossing voor het fileprobleem kunnen zijn, hoorde u ook wel al ergens waaien. Wetenschappers hebben nu bekeken hoe een fractie zelfrijdende wagens al een groot verschil kan maken.

Het team van Alexandre Bayen aan de Universiteit van Berkeley in Californië heeft het effect van de zelfrijdende wagens onderzocht aan de hand van theoretische modellen. Files bestaan uit schokgolven, waarbij een wagen die remt een golf van remmende auto’s achter zich veroorzaakt. Zelfrijdende wagens kunnen leren om die schokgolven op te vangen.

De eerste video toont het effect op een ringweg met één rijvak aan.

 

In de tweede video kan je zien hoe een kruispunt het verkeer zonder zelfrijdende auto’s enorm vertraagt. Wanneer je er één inbrengt, gaat alles plots veel vlotter.

 

De derde video toont het probleem van het invoegen aan. Wanneer het verkeer druk is, loopt het verkeer in geen tijd vast. Als 10% van het wagenpark zou bestaan uit zelfrijdende wagens, loopt alles weer op wieltjes.

Meer informatie over het Flow-project kan je hier vinden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig